Patent ve marka tescillerinde pandemi döneminde rekabetin rengi değişti

Patent ve marka tescillerinde pandemi döneminde rekabetin rengi değişti

Daha önce makine ve tekstil gibi ürünler öne çıkarken bu yıl medikal teknolojiler, yapay zeka ve otomotiv sektörlerindeki başvurularda artışlar görüldü

Son açıklanan verilere göre Marmara Bölgesi patent liginde yine ilk sırada yer aldı. Marmara'yı yüzde 18.34 ile İç Anadolu Bölgesi izledi. Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi'nin Veri İşleme Sistemleri üzerine, İç Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinin Medikal Preparatlar, Karadeniz Bölgesi'nin ise gıda teknolojileri üzerine yoğunlaştığı görülüyor. Son 2 yılda meydana gelen değişime bakıldığında medikal teknolojiler, tekstil, finans ve ilaç kategorilerinde artışların gerçekleştiği tespit edildi.

İHRACATI ARTIRACAK

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, son 15 yılda patentlenebilir yenilikler ve buluşlar yapmanın eko sistemini kurmak için önemli adımlar atıldığını söyledi. Kemal Yamankaradeniz, "Bu yenilikçi eko sistemde patentlenebilir teknolojiler ve ürünler katma değerin ortaya çıkarıldığı ürünler olunca ürün satışında herhangi bir sorun yaşanmayacak elbette. Türkiye'de üretilen bu orta üstü ve yüksek teknolojik ürünlerin miktarını arttırdığımızda ihracat rakamlarımız da hızla artacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLAR

Bu ekosistemde teknoparklar, Ar-ge merkezleri, üniversitelerin teknoloji transfer ofisleri, lise ve orta öğretim kurumları da dahil hepsinin birlikte çalıştığı bir üretim modelinin hedeflenmesi gerektiğine dikkat çeken Yamankaradeniz, "Ülkemizin genç beyinlerinin üreteceği patent sayıları ekonomide yeni bir dinamizm başlatacak. Ülkemizi orta gelir tuzağından kurtaracak bu gelişme sektörlerin rekabet gücünü de artırıcak" dedi.

İŞ MODELİ DEĞİŞECEK

Dujital dönüşümde, yenilikçi bir anlayışı ortaya koyan patent kültürünün yaygınlaşması ile daha hızlı yol almanın mümkün olacağını ifade eden Yamankaradeniz, "Çünkü patent almak için yeni bir ürün veya yeni bir üretim metodu lazım, dijital dönüşümde de bunların alt yapısını oluşturacak sistemler olduğundan patentlenebilir yenilikler için birbirine ihtiyacı olan bu yapıların birlikte çalıştırılma zorunluluğu ortaya çıkacak. Yeni eko sistemde iş hayatını derinden etkileyen iş modeli değişimleri yaşanacak" diye konuştu.

Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.