Patates güldürdü

Patates güldürdü

Bursa'nın İnegöl ilçesinde son yıllarda ekimi azalan patateste hasat sancılı başladı. Fiyatlardan yüzü gülen çiftçi, rekolteden yana ise dertli.

 İnegöl'de patates sökümü devam ederken, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Şipali'de patates tarlasına giderek incelemelerde bulundu. Üreticilerden bilgi alan Çelik, “Aşırı yağmurlardan patates etkilendi. Rekolte düştü. Patates fiyatları çiftçiyi mutlu etti, ancak yağışlardan dolayı verim düşüklüğü sıkıntı oldu. Dönümüne 3-35.5 ton mahsul alınması gerekirken, bu yıl iki tonu geçmedi" dedi.

İnegöl'de patates üretiminin git gide düştüğünü anlatan Çelik, “Önceki yıllarda 16-17 bin dönüm alanda patates üretimi yapılıyordu. Bu yıl 7 bin dönüme kadar düştü. İnşallah seneye eski günlerimize döneriz. Çiftçilerimize bol, bereketli kazançlar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Hasat döneminde farklı illerden ve savaş dolayısıyla Türkiye'ye göç eden Suriyelilerin mevsimlik işçi olarak çalıştığını belirten Çelik, “İnegöl'deki mevsimlik işçilerde çalışmalarını sürdürürken, çeşitli illerden ve Suriye'den gelen işçiler de hasada destek veriyor. Ekmek paralarını bu yolla kazanıyorlar" dedi.
Patates üreticisi Zakir Özonan ise, “60 gün yağmur yağdı. Patates kendini geliştiremedi. Türkiye'nin her tarafından aynı sıkıntı yaşandı. Ödemiş'in ikinci ekiminden sonra inşaallah patates bollaşır. Patates fiyatları güzel ama rekolte düşük. Dönümüne 1 ila 3 ton arasında mahsul alabiliyoruz. Çiftçinin durumu iyi değil" dedi.

IHA

    

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.