Patates fiyatlarında stok oyunu başladı

Patates fiyatlarında stok oyunu başladı

Üretimin bollaşmasıyla patates fiyatlarının tarlada 40 kuruşa kadar düşmesi, üreticileri ürünlerini depolarda saklamaya yöneltti.

Geçtiğimiz sene 5 liraya kadar çıkan patatesin kilogram fiyatı, bugünlerde 1 liraya kadar geriledi. Patateste tarla satış fiyatının ise 40 kuruşa kadar gerilediğini söyleyen Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, şunları anlattı: “Bu rakam üreticinin beklentisini karşılamadığı için satmak yerine depolarda stoklamayı tercih ediyor. Geçen yıl 150 bin dönüm alana ekilen patates bu sene 173 bin dönüme çıktı. Dekar başına yaklaşık 3-4 ton verim alınıyor. Geçen yıl 600 bin ton ürün elde ettik. Bu yıl ise 800 bin ton civarında rekolte oldu.”

Türkiye’de bir ürünün para etmesi halinde üreticilerin bilinçsiz ekim yaptığını ve bu nedenle fiyatların ister istemez düştüğünü söyleyen Türkiye Meyve Sebze Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er ise “Rusya krizi de etkilemeye başladı. Depodaki ve geri gelen mallar iç piyasada satılınca fiyatlarda bir düşme oluyor” dedi. Bilindiği gibi geçen yılın aralık ayında da zeytinyağı üreticileri daha fazla kazanmak için zeytini stoklayınca ihracat yapılamadı, zeytinyağının litre fiyatı yüzde 50 artarak 20-25 liraya yükseldi. 
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kasım ayında üretici ile market rafları arasındaki fiyat farkının maydanozda 5,1, patateste 4, mandalina, kabak ve kuru incirde 3,6, salatalıkta, kuru kayısıda 3,2, elmada 3,1 kat olduğunu bildirdi. Bayraktar, şunları söyledi: "Bugün üreticide 20 kuruş olan maydanoz markette 1 lira 2 kuruşa 42 kuruş olan patates 1 lira 68 kuruşa, 58 kuruş olan mandalina 2 lira 10 kuruşa, 78 kuruş olan kabak 2 lira 82 kuruşa, 7 lira olan kuru incir 24 lira 90 kuruşa, 10 lira olan kuru kayısı 32 lira 40 kuruşa, 86 kuruş olan salatalık 2 lira 77 kuruşa, 96 kuruş olan elma 3 lira 1 kuruşa satılıyor” ifadesini kullandı.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.