Pastırma ve sucuk sevenlere müjdeli haber

Pastırma ve sucuk sevenlere müjdeli haber

Gıda, Tarım ve Havancılık Bakanlığınca başlatılan kırmızı et fiyatlarındaki tavan fiyat uygulaması, ham maddesi et olan pastırma ve sucuğa yansımadı.

Kayseri Ticareti Borsası Şaban Ünlü Kayseri'de fiyatların yaklaşık bir yıldan beri değişmediğini, zam yapılmadığını bu yüzden sucuk ve pastırmaya da indirim gelmeyeceğini söyledi.

Kayseri Ticareti Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, "pastırma ve sucuğun anavatanı" Kayseri'de fiyatların yaklaşık bir yıldan beri değişmediğini söyledi.

Bundan dolayı pastırma ve sucuk fiyatlarında indirim yapmalarının söz konusu olmadığını belirten Ünlü, şöyle devam etti:

"Kırmızı ette kıyma 32, kuşbaşı ise 34 lira olarak tavan fiyat belirlendi. Sucuğun toptan çıkış fiyatı zaten 32-35 lira arasında. KDV ve diğer maliyetler eklenince perakendede 40-45 lira arasında satılıyor. Pastırmanın da toptan fiyatı 52-65 lira arasında değişiyor. Perakende ise 65-90 lira arasında satılıyor. Yaklaşık bir yıldır biz pastırma ve sucuğu bu fiyatlara satıyoruz ancak büyük şehirlerde fiyatlar abartılı olarak artırılabiliyor. Pastırma ve sucuğun anavatanında, dağıtım merkezinde fiyatlar herkesin alabileceği seviyelerde. Satışların düşmemesi için biz zaten et fiyatları yüksek olduğu dönemlerde de pastırma sucuk fiyatını artırmamıştık. Yapılan indirimde de fiyatları geri çekemiyoruz."

YÜZDE 20 FİRE OLUYOR

Ünlü, Bu fiyatlardan daha ucuza ürün satmaları halinde hem üreticinin hem de perakendecilerin ciddi anlamda zarar edeceğini ve birçok dükkanın kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğine işaret etti. Ünlü, sucuk ve pastırmada yüzde 20'ye yakın fire kaybı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"100 kilogram etten ancak 80 kilogram pastırma ve sucuk alınabilir. Özellikle sucuk üretimindeki diğer girdiler de hesap edildiğinde fiyatların pahalı olmadığı görülür. Büyükbaş bir hayvanın yüzde 50'sinden sucuk, yüzde 20'sinden pastırma, yüzde 10'undan kavurma yapılabilir. Geriye kalan yüzde 20'si de kemiktir. Üretici fiyat belirlerken bunları da hesap etmek zorunda kalır."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.