Palandöken: ‘Esnaf üretimi artıracak kararlar bekliyor’

Palandöken: ‘Esnaf üretimi artıracak kararlar bekliyor’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf büyümeye destek olacak üretimi ve istihdamı artıracak kararlar bekliyor" dedi.

TESK Başkanı Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada esnaf ve sanatkarın büyümesine destek olacak, piyasayı canlandıracak kararlar beklediklerini belirterek, “Piyasalar seçim stresine girdi. Esnaf büyümeye destek olacak üretimi ve istihdamı artıracak kararlar bekliyor. Yüksek olan vergilerde indirime gidilebilir. Ticari taksi, minibüs, servis aracı ve özel halk otobüslerinin yenilenmesi halinde ÖTV alınmayacak olması gibi beyaz eşya ve mobilya üzerindeki vergilerde de indirim yapılabilir” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİMİN TEŞVİK EDİLMESİ ÖNEMLİ”
Yapılacak destek ve teşviklerin piyasayı hareketlendirmesine katkı sunması gerektiğini kaydeden Palandöken, “Küçük işletmelerin teşvik edilmesi, üzerindeki vergi gibi mali yüklerin düşürülmesi de önemli. Taşımacı esnafı çok yüksek vergilerle akaryakıt ve yedek parça kullanıyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Esnafımızın akaryakıt için ödediği KDV’nin iadesi, ÖTV indirimi gibi çeşitli alternatifler getirilebilir. Ülkemizde esnaf ayakta durmakta zorlanıyor. Kepenk kapatanlar için de işsizlik sigortası getirilmesi gibi önlemlerin geç kalınmadan alınmasını istiyoruz” dedi.

“BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ CANLANIR”
Beyaz eşya sektörünü canlandıracak vergi indirimi yapılırken, durgunluk içinde olan mobilya ve ağaç işleri sektörünün de unutulmaması gerektiğine dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti:
“Beyaz eşya üzerindeki ÖTV’nin düşürülmesi gibi aynı kategoride dünyada söz sahibi olduğumuz mobilya ve ağaç işleri sektörüne de acil destek verilmesini istiyoruz. Mobilya sektörü el emeği göz nuru ile yoğun ve seri üretimin yapıldığı için en çok çırak, kalfa ve ustanın çalıştığı bir sektördür. Üretilen mallar, iç talebin yavaşlamasıyla elde kaldı. Düğün sezonunun başlamasıyla hareketlenmesini beklediğimiz mobilya sektörüne yönelik KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi hem halkımıza hem de esnafımız için faydalı olacaktır. Bu uygulamayı yılsonuna kadar sürdürürsek, fiyatların düşmesine, talebin de canlanmasına yardımcı olacaktır.”

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.