Özbekistan'ın İslam medeniyetinde bilinmeyen önemi

Özbekistan'ın İslam medeniyetinde bilinmeyen önemi

"Özbekistan'da İslami bilimlerin başarıları ve perspektifleri" konferansı

İslam Tarihi, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Dr. Halit Eren, çok sayıda ulema, din ve bilim adamlarının yetiştiği Özbekistan'ın İslam medeniyetinin beşiği olduğunu belirtti.

Taşkent İslam Akademisi'nde "Özbekistan'da İslami bilimlerin başarıları ve perspektifleri" konulu konferans düzenlendi. Taşkent Büyükelçisi Mehmet Süreyya Er'in de katıldığı konferansta IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren bir konuşma yaptı.

Eren, Özbekistan'ın İslam dünyasına çok sayıda din alimi ve ulema yetiştirdiğini kaydederek "Özbekistan, İslam medeniyetinin beşiğidir. İslam alimlerinin en büyükleri, hatta İslam'ın ilk kaynağı Kur'an-ı Kerim'den sonra gelen Hadis-i Şerifleri derleyen İmam Buhari ve İmam Tirmizi bu topraklarda yetişmiştir." dedi.

Bu topraklarda yetişen büyük din ve bilim insanlarını yeniden dünyaya tanıtmak için faaliyetlerini artırmaya karar verdiklerini vurgulayan Eren, İslam kültürü ve medeniyetinin tanıtılmasına yönelik çalışmalarını sürdüren IRCICA'nın bugüne kadar 200'den fazla uluslararası kongre ve 100'den fazla sergi düzenlediğini anımsattı.

Eren, daha önce IRCICA'nın Orta Asya'da İslam Medeniyeti ve Tarihi Kongresi'ni Kazakistan ve Kırgızistan'da yaptığını belirterek bundan sonraki kongreyi Özbekistan'da yapmak istediklerini ifade etti.

Taşkent İslam Akademisi Rektörü Prof. Dr. Şuhrat Yavkaçev de Özbekistan hükümetinin, büyük alimlerin zengin mirasının korunması ve tanıtılmasına yönelik önemli çalışmalarda bulunduğunu kaydetti.

Yavkaçev, büyük ulema, din ve bilim adamlarının eserlerinin detaylı olarak araştırılması ve incelenmesine önem verildiğini söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.