Osmanlıca Dergisi’nin 4. sayısı çıktı

Osmanlıca Dergisi’nin 4. sayısı çıktı

“Osmanlıca öğrenmek 15 dakikadır”

Risale Haber-Haber Merkezi

“Osmanlıca öğrenmek 15 dakikadır” iddiasıyla yayın hayatına başlayan Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi, Ekim ayında yayınlanan dördüncü sayısı ile yılın son dergisini çıkardı. Dergi, bir senelik bir zaman dilimi için küçük bir çalışma olsa da, tarihimizle aramızdaki bağı kuracak, büyük kültür hazinemize ulaştıracak anahtarı kullanmayı öğretecek önemli bir adım atılmasına vesile oldu.

Osmanlıcayı hayatın içerisine taşıyan ilk çalışma olan dergi, bu sahada yapılacak yeni çalışmalar için de teşvik edici oldu. Önümüzdeki dönemde Osmanlıca daha da hayatın içinde olacak gözüküyor. Okullarda seçmeli ders olması, gençlerimizin Osmanlıcanın erken dönemde öğrenilmesine zemin hazırlamakla birlikte, bu alanda yapılacak her türlü çalışmayı da elzem kılmakta.

Osmanlıcanın herkes tarafından öğrenilebileceği ve öğrenmenin gerçekten kolay olduğunu her durumda beyan eden derginin bu ayki editör yazısında şu ifadelere yer verildi:

“2013 Ocak ayında yayın hayatına başlayan Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi, Ekim’de yayınlanan bu dördüncü sayısı ile seneyi tamamlamış oldu. 2014 yılında yeni bir düzen ve daha zengin bir muhteva ile sizlerle buluşmayı ümit ediyoruz.

osmanlica.jpgBu bir senede öğrendiğimiz en net şey, Osmanlı Türkçesi öğrenme arzusu her insanımızın içindeki en önemli tutkulardan birisidir. Dergi olarak bizim verdiğimiz en net mesaj ise, Osmanlı Türkçesini öğrenmek zor değil, bilakis gerçekten kolaydır.

Batmandan bir lise öğrencisinin dergi sayesinde Osmanlı Türkçesi ile yazılmış kolay okuma metinlerini okur hale gelmesi, bazı okurlarımızın annesi için dergi alıp Osmanlıcanın evlerde öğrenilir hale gelmesine katkı sağlaması ve müspet netice alması, yukarıdaki iddiayı kuvvetlendiren güzel örneklerdir.

Evet, toplumumuzda tarihi ve kültürel birikimi ile bağ kurmak isteyen bir arka plan var. Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi de bu arka planı tetikleyen ve harekete geçiren önemli bir amil olarak katkı sağladı, sağlamaya devam ediyor ve edecek inşallah.

Bunların yanı sıra ülkemizde bütün Halk Eğitimi Merkezleri temel alınarak icra edilen Osmanlıca kurslarında 100 bin rakamına ulaşan sertifikalı öğrenci sayısı ve Osmanlıcanın okullarda seçmeli ders olarak okutulmaya başlanması da önemli gelişmeler ve uygulamalardır.

Görünen o ki, yakın gelecekte hem kendini hem de dünyayı tanıyan yepyeni bir nesil bizi bekliyor. Kendi kültürel değerlerinden ve zengin birikimden istifade edebilme kabiliyetinde yeni nesiller yetişecek. Üniversite yıllarında, alfabe öğrenme derdinde olan değil, tarihin zenginliklerindeki değerleri günümüze taşıyan gençler boy verecek.

Bu güzel gelişmeleri heyecanla izlerken, yepyeni bir sayı ile karşınızda olmaktan da oldukça memnunuz. Bu sayımızda üç önemli mülakata yer verdik.

Bunlardan birincisi, Tarihçi, Yazar ve Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan Bey ile yapıldı. Osmanlıcanın önemi, öğrenilmesinin gerekliliği ve öğrenileni muhafaza edebilmek adına yapılacak çalışmalar hakkında efradını cami, ağyarını mani bir söyleşi oldu.

Diğer mülakatımız ise, MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip Bey ile yaptığımız röportajımız. Osmanlıcanın okullarda seçmeli ders olması üzerine öğrenciden öğretmene, okuldan yayına her şeyi enine boyuna konuştuk kendileriyle.

Üçüncü önemli mülakatımızı ise, MEB ve Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol gereği devam eden Osmanlıca Kursları özelinde Vakfın Ankara Temsilcisi Said Yavuz Bey ile yapıldı. Kurslar ve gelinen seviyeyi duyunca hayret etmekten kendimizi alamadık.

Söyleşilerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Mülakatların en güzel taraflarından birisi de, bütün bu yazılanları Osmanlıca olarak okuyabilecek olmanızdır.

Dergimiz, yine zengin bir içerik ve yepyeni bilgilerle buluşuyor sizlerle. Ve yine ödüllü bir bulmacamız var. Bu sefer Osmanlıca Klavye hediye ediyoruz. Ve bu sayımızda Osmanlıcayı sadece okunan değil, aynı zamanda yazılan bir alfabe olarak sizlerle yeniden tanıştırıyoruz. Ve diyoruz ki Osmanlıca artık hayatın her yerinde.”
Dergiye ulaşmak için https://osmanlicadergi.com/ ve https://www.e-sueda.com/