Organik kiraz üreticinin yüzünü güldürdü

Organik kiraz üreticinin yüzünü güldürdü

İç Ege'nin meyve ambarı olan Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde ilk kez uygulanmaya başlanan organik kiraz yetiştiriciliği çiftçilerin yüzünü güldürdü.

İhracat firması önderliğinde Pazarlar ilçesinde gönüllü 37 üretici tarafından başlatılan organik kirazda rekoltenin 115 ton olduğu, önümüzdeki sezon rekoltenin 10 kat artacağının beklendiği bildirildi.

Pazarlar ilçesinde organik kiraz üretiminin koordinatörlüğünü yapan Arif Çelik, 2015 yılı kiraz sezonunun genel değerlendirmesini yaptı. Çelik, “İlçemizde gönüllü 37 üretici tarafından başladığımız organik kiraz üretiminde hedefimize ulaştık. Gönüllü üreticiler tarafından başladığımız organik kiraz üretiminde 115 ton rekolteye ulaşıldı. Önümüzdeki kiraz sezonunda bu rekolteyi 10 kat artırmak istiyoruz. Projemize katılan üretici sayımızda büyük artış oldu. Yıllardır kiraz üretimi yapıyoruz. Her yıl kirazlardaki ilaç kalıntılarından büyük mağduriyetler yaşadık. Organik kiraz ile bu problemin kökünü kazımış oluyoruz. Organik kirazlarımızın tamamını yurt dışına ihraç ediyoruz. İhracat firmamız tarafından yine geçen yıl olduğu gibi organik ilaçlar ücretsiz olarak üreticimize dağıtılacaktır. Organik kiraz üretiminde hedef tamamen insan sağlığına zararlı konvansiyonel ilaç kullanımı yerine kiraz ağacında kirazı yetiştirme, evresinde, kirazın oluşumuna zarar veren zararlılarla mücadele, kiraz meyvesi ile ağaç sağlığını doğal bir ortamda organik ilaçlarla doğal ve tamamen organik kiraz yetiştirmeyi sağlamaktır. Organik olarak sunulan ilaçlar periyodik olarak zamanında kullanıldığında tamamen başarıya ulaşılmaktadır. Kiraz sezonunda kirazın kilosu 50 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulurken Organik kiraz üretimi yapan üreticilerimizin kirazlarını 1 lira 75 kuruştan aldık Organik kiraz fiyatları Türkiye'nin her tarafında aynı fiyattan alındı. Organik kiraz üretimi ile hem üretici kazandı hem de ülke ekonomisi kazandı. Tüketici kirazı ve vişnesi ile ünlü Pazarlar İlçemizin organik kirazı sağlıklı şekilde tüketmiş oldular” dedi.

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.