Omuz ağrınızın nedeni mideniz olabilir

Omuz ağrınızın nedeni mideniz olabilir

Birçok hastalığın habercisi olan ağrılar önemsenmediğinde ciddi sorunlara neden olabiliyor. Peki, ağrının hangi özelliği bize bilgi verir?

Hastalıkların belirtisi, yaralanmaların habercisi, hayatımızı ciddi derecede etkileyen ağrının çok fazla çeşidi vardır. Muayene sırasında uzmanlar tarafından rutin sorularla ağrının yeri, çeşidi, süresi, sıklığı, zamanı sorgulanır. Peki, ağrının özelliği neden bu kadar önemlidir?

Gece ağrısı iltihap habercisi
Eğer ağrının tipi karıncalanma, elektriklenme tarzından ağrı varsa ağrı sinir dokusundan kaynaklanır. Ağrı gece oluyorsa aktif bir iltihap durumu vardır. Ağrı hareketle artıyorsa mutlaka bir yaralanma vardır. Ağrının yerini belirlemek ise problemin kaynağını çözmede önemlidir. Ağrı sorgulaması ve teşhis aşamasında gözden kaçırılan en büyük nokta: Yansıyan Ağrı’dır.

Uzak bir bölgede ortaya çıkabilir
Bazen beynimizin de kafası karışabilir. Vücuttan toplanan bilgiler beyinde işlenirken karışır ve farklı dokulara uyarılar gönderilmesine neden olur. Bu da ağrının problemden uzak bir bölgede açığa çıkmasına neden olur. Buna da yansıyan ağrı deniyor. Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, problemin olduğu yerden, daha uzak bir bölgede hissedilen yansıyan ağrılar ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi:

Sorun belinizde değil pankreasınızda olabilir
“Yansıyan ağrıya en güzel örnek bel ağrısıdır. Bel bölgesinde hissedilen yansıyan ağrının kaynağı ise çoğu zaman kasıktan, kalçadan ve uyluk kısmından kaynaklanır. Ağrı gezicidir ve nadiren diz altından gelir. Bu tip ağrılar çok sık görülmez ancak bir yaralanma veya zorlama sonrasında açığa çıkar.

Ağrıyı doğru tespit etmeden tedavi başarılı olmaz
Yansıyan ağrı meydana gelen diğer bölge ise omuzdur. Omuzdaki ısrarlı ağrı sadece omuz patolojilerini değil başka bir problemin varlığını gösterebilir. Hareketle değişmeyen ağrının kaynağı mide, karın ve göğüs olabilir. Ağrının ayırt edilmesi tedavi yaklaşımı konusunda önem taşımaktadır.''

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.