Ökse Otuyla Biyolojik Mücadele Yöntemleri Araştırılıyor

Ökse Otuyla Biyolojik Mücadele Yöntemleri Araştırılıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesinin TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirdiği projeyle Doğu Karadeniz ormanlarında ökse otunun zararları ve bu zararlıya karşı bilimsel mücadele yöntemleri araştırılıyor-

KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgili: - "Bizim araştırmamız biyolojik bir mücadeleyi ortaya koymak içindir"
 
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteklediği, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesinin hayata geçirdiği projeyle Doğu Karadeniz ormanlarında ökse otunun zararları ve bu zararlıya karşı bilimsel mücadele yöntemleri araştırılıyor.
 
KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ökse otunun, zararlı bir bitki olarak görülse de orman ekosistemlerinin parçası olduğunu anlattı.
 
ökse otunun özellikle ormanlara çok müdahale edilen alanlarda ya da kuraklığın çok yoğun hissedildiği ormanlık alanlarda, sarıçamlar üzerine kuşlar tarafından taşınarak gelen yarı parazit bir bitki olduğunu dile getiren Bilgili, ökse otunun, ağacın köklerden aldığı suya ortak olarak zayıf kalmasına ve zaman içerisinde kurumasına neden olduğuna işaret etti.
 
Bilgili, ökse otunun, Doğu Karadeniz'de sarıçam ormanlarında, ormanların artırımını ve ağaçların büyümesini engellediğini vurgulayarak, ökse otunun sarıçamlar üzerinde olan etkisinin ne kadar olduğunu ortaya koymak için TÜBİTAK destekli projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.
 
Proje kapsamında Torul ilçesi Sarıçdağı Orman İşletme Şefliğine ait ormanlık alanda araştırma yaptıklarını anlatan Bilgili, "Ağaçlardaki ökse otlarından, ağaç yaprak ve dallarından örnekler alıyoruz. Aldığımız örneklerden analiz yaparak ökse otunun artırım üzerindeki etkilerini ve mücadele yöntemlerini ortaya koymaya çalışıyoruz" diye konuştu.
 
"Araştırmamız biyolojik bir mücadeleyi ortaya koymak için"
Prof. Dr. Bilgili, yapılan araştırmalarda ökse otunun orman artırımına yüzde 50'ye varan oranda zarar verdiğine dikkati çekerek, belirterek, şunları kaydetti:
 
"Bu araştırma ile ökse otuyla mücadelede neler yapabileceğimizi tespit edeceğiz. Elde edeceğimiz sonuçlardan sonra ökse otu ile mücadelede bazı önerilerde bulunacağız. Bazı araştırmalarda ortaya konulan mekanik mücadelede başarı sağlamak hemen hemen imkansız."
 
Bilgili, ökse otu ağaçların tepelerinde olduğu için bunlarla mekanik olarak mücadele edilmesinin son derece zor olduğunu dile getirerek, "Bizim araştırmamız biyolojik bir mücadeleyi ortaya koymak içindir. Ormanların sağlıklı olması için ökse otu ile mücadelenin yoğun bir şekilde mücadele edilmesi gerekiyor" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.