Öğretmene hoca denmesinden niye rahatsız oluyorsun?

Öğretmene hoca denmesinden niye rahatsız oluyorsun?

Hatipoğlu, televizyon dizilerindeki "hoca" tepkilerini eleştirdi

Risale Haber-Haber Merkezi

İlahiyatçı-yazar Nihat Hatipoğlu, televizyon dizilerindeki "hoca" tepkilerini eleştirdi. Özellikle okulda geçen bir dizide öğrencilerin "hocam" demelerinin "hoca camide" şeklinde paylanarak kaşılık verildiğine dikkat çeken Hatipoğlu, Sabah'taki yazısında "Yıllarca ötede kalması gereken bu saygısız bakış, hâlâ yerinde sayıyor" dedi.

Bilimle-dinin yakınlığından rahatsızlık duyulduğunu ifade eden Hatipoğlu, "Sürekli ayrıştırma, sürekli gerginlik, sürekli ayrı-gayrı görme. Hoca camide! Bu bağnazlıktan ne zaman kurtulacağız?" diye sordu.

Hatipoğlu, yazısını şöyle sürdürdü:

"Dikkat etmeden mi bu cümleyi kullanıyoruz yoksa çok dikkat ederek mi senaryoya serpiştiriyoruz bilmiyorum. Bu sözü bir örnek olsun diye köşeme taşıyacağım ki, bunun benzeri sözlerin dikkatimizden kaçmadığı bilinsin.

Sizler de, her gün izlediğiniz TV dizilerinde bunun onlarca örneğine rastlayabiliyorsunuz. Bir televizyon dizisinde sık sık kullanılıyor. Tesadüfen dikkatimi çekti. Okulda geçen bir dizi. Öğrenciler ve öğretmenler var bu dizide. Özellikle bir kadın öğretmen, kendisine 'hocam' diyen öğrencileri paylıyor. Hakaret eder gibi, küçümseyerek, dışlayarak öğrencisine haykırıyor: "Hoca camide."

Öğretmenin senaryo gereği hocaya benzetilmesinden müthiş rahatsız olduğu belli. Öyle ya; hoca camide olmalı, camiye hapsolmalı, sosyal hayattan çıkmalı.

Yıllarca ötede kalması gereken bu saygısız bakış, hâlâ yerinde sayıyor. Öğrenci "hocam" derken öyle sıcak öyle içten sesleniyor ki. Öğrenci hiçbir hinlik düşünmüyor. Ama o farklı düşünüyor.

Hocaya öğretmenim, öğretmene hocam demişsin ne çıkar. Toplum bu iki mesleği de içselleştirmiş. İkisini de sevmiş. Hocam diyor öğretmenine sevdiği için, değer verdiği için. Yüceltiyor bu ifadeyle öğretmenini. Ama ötekisi rahatsız oluyor. Bilimle-dinin yakınlığından! Sürekli ayrıştırma, sürekli gerginlik, sürekli ayrı-gayrı görme. Hoca camide! Bu bağnazlıktan ne zaman kurtulacağız?

Halbuki her öğretmen hoca, her hoca da öğretmendir. İkisi de saygın. İkisi de şerefli iş yapıyor. Biri bilimle, ötekisi dinle aydınlatıyor. Saldırganca, kızgınlıkla ifade edilmiş, itici, horlayıcı, dışlayıcı cümle bir program boyunca en azından 3-4 kez hatırlatılıyor: "Hoca Camide!"