‘Numara taşımadaki bip sesi tam rekabeti engelliyor’
GSM operatöryeri, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun başka operatöre taşınan numaralara konulan ‘bip sesi’ uygulamasının kaldırılması konusunda görüş ayrılığına düştü.
Gökmen Köse'nin haberi:
Vodafone uygulamanın tam rekabeti engellediğini, Avea gereksiz olduğunu belirtirken, Turkcell müşterinin mağdur olacağı görüşünde.
GSM şirketleri Vodafone ve Avea, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) başka bir operatöre taşınan numaralara konulan ‘bip sesi’ uygulamasının kaldırılması çalışmalarına destek verdi. Beş yıl önce başlatılan uygulamayı değerlendiren Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, “2008 yılında numara taşıma sistemi başladığında sektörde ‘her yöne’ tarife paketleri çok yaygın değildi. Günümüzde ise bu tarife paketleri ciddi bir ağırlığa ulaştı. Hatta sektörde müşteri alımına açık yeni tarifelerin tamamına yakını her yöne tarifelerden oluşmaya başladı.” dedi. Avea’dan yapılan açıklamada ise bugünkü durumda abonelerin taşınmış numaralarla ilgili bilgileri; müşteri hizmetleri, internet siteleri, SMS gibi pek çok yöntem ile alabilecekleri ifade edildi. Hasan Süel, yaptıkları pazar araştırmalarında ‘bip sesi’ uygulamasını operatör değiştirmeyi engelleyen bir bariyer olarak gördüklerini belirtti. ‘Bip sesi’ uygulamasının başlangıçta önemli bir yere sahip olduğunu ve bir amaca hizmet ettiğini ifade eden Süel, “Fakat temennimiz, işlevini tamamlamış bu fonksiyonun kaldırılması ve rekabetin önünün biraz daha açılmasıdır.” dedi. Etkin rekabetin en önemli şartlarından birinin tüketicilerin serbestçe operatör değiştirme kararı alması olduğunu vurgulayan Süel, “Bundan sonraki süreçte müşterinin numarasını rahatça taşıyabilmesi için hangi operatörü seçeceğiyle ilgili engellerin kaldırılması gerekir.” şeklinde konuştu. Eksik rekabet şartlarının ortadan kalkmasının sektöre olumlu yansıyacağını ifade eden Hasan Süel, “Biz kendi büyümemizi sektörün büyümesinde görüyoruz. Sektör büyüdükçe biz de büyüyeceğiz.” dedi. Telekomünikasyon sektöründeki yatırımların sürmesi açısından da eksik rekabete sebep olan uygulamaların bir an evvel kaldırılması gerektiğini belirten Süel, sektördeki gelişimin sürdürülebilirliği açısından da bu uygulamanın kaldırılmasının isabetli olacağını söyledi. Diğer ülkelerdeki uygulamaları örnek gösteren Hasan Süel, şöyle konuştu: “Numara taşımanın olduğu birçok ülkede böyle bir uygulama yoktur. Bu uygulamanın sınırlı olarak yapıldığı ülkelerde ise yol açtığı etkiler sebebiyle kaldırılmıştır. Örneğin, Finlandiya nüfusa oranla en çok numara taşınabilirliği olan ülkelerden biridir ve uyarı tonu uygulaması tüketiciden gelen şikâyetler üzerine uygulamadan bir süre sonra kaldırılmıştır. Müşteri şikâyetlerinde herhangi bir artış da olmamıştır.”
Avea yetkilileri ise yaptıkları pazar araştırmaları sonucu uygulamanın kaldırılması halinde müşteri memnuniyetinin artacağını vurguladı. Açıklamada “Dünya uygulamalarına bakıldığında da uyarı tonu verilmesi şeklinde bir yöntemin olmadığını görüyoruz. Diğer ülke örneklerinde de tüketiciler gerektiği zaman bu bilgilere çevrim dışı yöntemler ile ulaşıyorlar.” ifadelerine yer verildi.
Bir diğer GSM şirketi Turkcell ise ‘bip sesi’ uyarısı olmaması durumunda, müşterinin hizmet kalitesi algısının etkileneceği görüşünü savunuyor. Turkcell yetkilileri, konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, arayan müşterinin ‘bip sesi’ olmaması halinde şebeke içi veya şebeke dışı aradığını bilemediğinden mağdur olacağını söylemişti. ‘Bip sesi’ uygulamasının başladığından beri toplam 62 milyon 26 bin mobil, 491 bin sabit numara bir başka operatöre taşındı.
Zaman
