Niyazi Beki Hocamızın 'El Münebbihat' Adlı Şiir Kitabı Üzerine

"Şiir ise çendan kıymetdar, şirin bir vasıta-yı ifadedir." (Bediüzzaman)

Malum olduğu üzere "her insan kıymetli bir sözünü ve fiilini bâkileştirmek için iştiyakla kitabet ve şiir, hattâ sinema ile hıfzına çalışır." (Şualar, s. 257) Ve yine bilindiği gibi "şiir, bütün uygarlıklarda dinî ritüeller ve müzikle ilgisi dolayısıyla en kadîm edebî ürün kabul edilir. Çünkü şiir hayalin, nesir ise düşüncenin ürünüdür. İnsanın psikolojik yapısında hayal düşünceden önce gelir. Edebî nesir şiirden doğmuştur."

Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şiiri bir cihad silâhı olarak görmüş, "Mümin kılıncı ve diliyle cihad eder" buyurmuştur. (Müsned, III, 3, 456, 460; VI, 387). Yine, "Şüphe yok ki bazı şiirler hikmet ifadeleridir" (Buhârî, "Edeb", 90; Tirmizî, "Edeb", 69; İbn Mâce, "Edeb", 41) gibi sözleriyle şiirin güzel ve faydalı olanlarını tavsiye etmiştir.

Hz. Peygamber, meşhur şair Hasan bin Sabit'e mescidde tahsis ettiği minberde onun şiirlerini ashapla birlikte dinlemiş ve "Cibrîl seninle beraberdir; senin sözlerin kılıçtan daha tesirlidir" sözleriyle onu övmüştür. (Buhârî, "Bedü'l-Halk", 6, "Megazî", 30; Müslim, "Fezâilü's-sahâbe", 153, 157)

Zamanımızda gerek sohbetleri, gerek eserleri ve akademik faaliyetleri ile İslam'a büyük hizmetleri sebkat etmiş değerli büyüğümüz Prof. Dr. Niyazi Beki Hocaefendi son olarak, yıllardır kalbine Arapça gözyaşları olarak damlayan şiirlerini "El Münebbihat" adı altında bizlerin istifadesine sunmuştur. Cenab-ı Hak sa'yini meşkur etsin.

Merhum Necip Fazıl Kısakürek der ki; "İlmin usulünde tebliğ, şiirin usulünde de telkin vardır. Şiirde tebliğ, kaba davulculuk; telkin ise sihirli kemancılık."

niyazibeki.jpgİsminden de anlaşıldığı gibi bu şiir buketi de telkin ve davet eksenlidir. Şair, yaklaşık 60 senedir beslendiği Risale-i Nur Külliyatından edindiği istifade ve istifazayı şiirleriyle bizlerle paylaşıyor. Ondan dolayı bu eserde hayal ve fantezilerden ziyade Kur'an'daki dört ana maksadın gözetildiğini görüyoruz; Tevhid, nübüvvet, haşir, adalet ve ibadet. Zaten bu kitabı güzeleştiren de bu husus olmuştur. Zira Muhakemat müellifinin dediği gibi; "şiiri güzel gösteren içindeki hayalin hakikate bir derece müşabehetidir." (Muhakemat, s.90 ) Yani şairden beklenen; "Hakaik-i hariciyedeki kanunları kıyas-ı temsilî cihetiyle ve deveran tarîkiyle ve vehmin tasarrufuyla şâirane olan maneviyat ve ahvalde yerleştirmektir." (Muhakemat, s.102)

Merhum Necip Fazıl "şiirde anlam mutlak hakikati aramak işidir" der. Hocamız da bize sunduğu bu şiir buketinde hep bu arayış içerisinde olmuştur.

El Münebbihat akıcı ve kolay bir üslubda kaleme alınmış olup, ilk şiirler Tevhid, Cenab-ı Hakkın vücud ve vahdaniyeti, kader hakikatı, esma-i ilahiyenin kainatta dalgalanması, iman hakikatları gibi konulara değinmiş, yer yer münacaatlara yer verilmiştir.

Daha sonraki şiirler, şairin Peygamber aleyhissalatu vesselama duyduğu derin sevgi ve hürmeti ifade eden manzumelerdir.

Ardından diğer imani, İslami, içtimai konularda birçok güzel nasihat ve tenbihler şiir diliyle sıralanmış, bazen de müellif büyük üstad ve külliyatına dair içinde damıttığı fikirleri okuyucuya sunmuştur.

İnşallah ileride daha geniş bir tanıtımını yapmak istediğimiz bu değerli şiir divanı Mısır'da basıldı (Sözler Yayınevi).

Okuyucuya tefekkür ve irfan pencereleri açan bu değerli eserinden dolayı Niyazi Hocamıza şükran borçluyuz, kalbine ve kalemine sağlık.

Esere ulaşmak için: Sözler Neşriyat
https://www.sozler.com.tr/iletisim
0212 671 2547

Salih Okur-Cevaplar.org

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum