Nisan'da diriliş

Her mevsim, yeni bir dönemin, yeniliklerin, inkılapların başlangıcı ve müntehasıdır. Aylar aynı değişimi yapsalar da mevsimler gibi belirgin değildir. Aylar mevsimler arası geçişlerde köprü ve kanallardır. Nisan ayı farklıdır. Çünkü Nisan ayı köprüden azade olarak diriliş ayıdır. Kendi başına bütün alemlerle alakalı  varlıkların hayat bulduğu, Hayy ismi tecellisinin; hayata, varlığa geçiş ve yeniliklerin başlangıcıdır.

Maddi anlamda Nisan yağmurları; dirilişin kimyası olan maddelerin gökyüzünden yeryüzüne sağnak sağnak yağmasının hikmetleridir. Kimyacıların ,genetikçilerin araştırması ve bulması gereken keşiflerdir. İnsanı ve tabiattaki varlıkların ölümünden dirilişe geçişin ve değişimin nasıl yapıldığının Adetullah kanunlarının bulunmasıdır. Üstad Bediüzzaman'ın nisan yağmurlarını neden biriktirir ve kullanırdı? Maddi diriliş gibi manevi dirilişlerin de başlangıcıdır. Çünkü; "Ey Habibim sen olmasaydın bu alemi yaratmazdım" hitabına mazhar olan  fahri kainat efendimiz Hz.Muhammed(sav) teşrif ettikleri aydır.

Nisan ayı, kutlu doğum haftası münasebetiyle dünyada ve yurdumuzda bir çok etkinlikler yapılmakta ve yapılacaktır. Ne dersiniz bu etkinliklere birey bazında ben ne yaparım? sorusunu birlikte cevaplamaya."Fesad-ı ümmet zamanında kim benim  sünnetime temessük/yapışan/sarılan/uyan yüz şehidin ecrini, sevabını kazanabilir" hadise uygun hareketle sevap kazanmak mi? Yoksa  yeni bir dirilişle Sünneti Seniyye'ye uyma, model,rehber, dünya sefinesindeki kaptan, yönümüzün pusulası, ser zakirimize tabi olmak mı?

Sünneti Seniye; Hz. Muhammed(sav)'in söz,davranış, ef'al, ahvâl, akvâl ve harekâtının herbiriyle  O'na benzemek, O'nu taklit etmekle hem Allah'ın rızasına vesile olmamıza hem iki alemde de huzur ve saadetin anahtarını almamıza hem O anahtarla hazinelerin açılmasına hem yalnızlığı  değil birlikteliği kazanmamıza hem hem hem......

Sünneti Seniyye; kıymetli sünnet, övülmüş sünnet, takdir edilmiş, methedilmiş sünnet anlamlarına gelmektedir. Risale-i Nur Külliyatında On dokuzucu  Mektubu ve On Birinci Lem'a Sünneti Seniyye risalesini tekrar okumak yeni dirilişlere vesile olur.

 İnsanın en mühim âli maksadı, Cenab-ı Hakk'ın muhabbetine mazhar olmaktır. O mazhariyet  yolunda gitmek; HABİBULLAH'a ittiba ve Sünneti Seniyye'ye iktidadır. Hz. Aişe validemizin, Hz. Peygamber (AV) 'ı tarif ederken"HULUKUHUL KUR'AN" yani, Kur'an Ahlâk'ı dır, dediği fıtrat ahlâkını bizlere göstermesidir.

Yeniden dirilişlere vesile olması açısından peygamberimizin ahlâkıyla ahlâklanmaya ne dersiniz? Bir sünnetle başlayabiliriz.Bizlere hitap eden konular çok. İlim, Edep-Haya, Adalet, Hak, Uhuvvet, Sabır, Şükür, Kanaat, Namaz, Aile, Oruç, Hacc, Ahlâk, Dua,Tövbe,Selam,Yalan,Doğruluk, Gıybet, Evlilik, Anne-baba-çocuk Hakları, Hukuk, ..... 

Ne mutlu Nisanda doğanlara. Ne mutlu Nisanda ölenlere. Ölümüyle bir iken topraktan bin olarak neşvü nema  doğuşlara vesile olanlara. Başta Hz. Adem başlayıp peygamberler ve peygamberin güzidesi Hz. Muhammed(sav), sahabeler,tabiinler,evliyalar, asfiyalar, müceddidler, sırat-ı müstakimde olanlara.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.