Nihilizmden dervişliğe bir ressamın hayatı

Nihilizmden dervişliğe bir ressamın hayatı

Nihilist bir hayat sürüyor. Anarşist oluyor. İdeali uğruna gözünü budaktan esirgemiyor. Hapislerde yatıyor...

Cemal Aydın'ın haberi

İsveç’in kültürel simgelerinden biri olan ünlü ressam Ivan Aguéli’nin nihilizmden dervişliğe uzanan hayat öyküsünün anlatıldığı Özgürlüğün Romanı’na, İsveçli yazar Torbjörn Safve’nin nefis üslubu eşlik ediyor.

İsveç'ten kalkıyor Paris’e geliyor. Sırf iyi bir ressam olmak için. Hayvanlara sevgisinden ötürü boğa güreşine karşı çıkıyor. Herkesin gözü önünde iki matadora iki el ateş ediyor. Nihilist bir hayat sürüyor. Anarşist oluyor. İdeali uğruna gözünü budaktan esirgemiyor. Hapislerde yatıyor. Dev ressam Gaugin’le yakından görüşüyor. Picasso ile tanışıyor. O dönemin dünya çapındaki bütün ressamlarıyla dostluğu, tartışması veya ahbaplığı oluyor. Ünlü sanatçıların kiminden ders alıyor, kimiyle resim sanatında çığır açmanın adımlarını atıyor. Fütüristler, empresyonistler, kübistlerle ve bu arada şair Apollinaire’le yolları kesişiyor.

Sri Lanka’ya kadar gidiyor. Kahire’de ikamet ediyor... İnişli çıkışlı bir hayat, doruklara tırmanan, en diplere savrulan, sonunda kendini toparlayıp yepyeni ufuklara açılan bir sanatkâr... Kısacası baş döndürücü bir hayat yaşıyor. Ve adını büyük ressamlar listesine yazdırıyor. Çağdaş İsveç resim sanatı üzerinde derin etkiler bırakıyor.

İslam’a gönül veren aydınlar

Batı entellektüelinin yakından tanıdığı, tablolarına ve düşüncelerine hayran kaldığı ressam-derviş İvan Aguéli’den bahsediyoruz.

Günümüz Batı’sının seçkin aydın tabakası arasında İslâm’a gönül verenler olmuşsa... Batı’nın haçlı taassubundan dolayı şimdilerde kendilerini gizleyen birçok Müslüman sanatçı, yazar, bilim adamı, profesör varsa... Bir René Guénon ortaya çıkmışsa... Bütün bu gelişmelerde İvan Aguéli’nin çok büyük payı vardır. Çünkü birçok fikir ve sanat devinin hidayetine o vesile olmuştur. Batı’da bugün “İslâm’ın Güleryüzü”nün yazarı Eva de Vitray-Meyerovitch, nasıl geniş kitlelerin gönüllerinde Mevlâna’ya büyük yer açmışsa, dün de İvan Aguéli, bazı eserlerini tercüme ederek Batı’nın büyük beyinlerini Muhyiddin İbn Arabi’ye yönlendirmiştir. Oldukça fırtınalı bir hayat sürmüş, ama bir o kadar da Batı’da izler bırakmış, semâvî tohumlar ekmiş İvan Aguéli’yi yakından tanımanın şimdi tam zamanıdır. Bu İsveçli büyük sanatçıyı, onu seven yine İsveçli ünlü bir romancının kaleminden okumanın da tam vaktidir. İşte onun romanlaştırılmış hayatı: “İvan Aguéli. Özgürlüğün Romanı”. İsveççeden nefis bir Türkçeyle Merih Malmqvist Nilsson tarafından dilimize aktarılan ve İz Yayıncılık’tan çıkan bu eser aynı zamanda dönemin ünlü ressam ve şairleriyle, dünyada olup bitenlerin de bir panoraması gibi. Bu panoramik tabloda Osmanlı ile ilgili önemli hadiselere de yer veriliyor.

Star