Nevzat Tarhan: Dijitalleşme, otizmi arttırıyor mu?

Nevzat Tarhan: Dijitalleşme, otizmi arttırıyor mu?

Fiziksel gerçeklikten farklı olarak sanal gerçeklikle yaşıyorlar. Bu özellik insanlık tarihinde ciddi anlamda tartışılan bir konu.

Samsun’da "Gençlerin İyi Oluş Hallerinin Artırılması" konulu konferansa katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şimdiki çocukların dijital bir dünyada doğduğu için dijital bir neslin oluştuğunu belirtti.

İlkadım Belediyesi tarafından düzenlenen, moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dinçer Atlı'nın yaptığı programda,  Prof. Dr. Nevzat Tarhan "Gençlerin İyi Oluş Hallerinin Artırılması" başlıklı bir konferans verdi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa, çok sayıda genç katıldı. İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok konferanstan önce kısa bir selamlama konuşması yaptı.

Otizmin artmasının sebeplerinden biri bu mu

Dijitallaşme ve teknolojik yeniliklerin çocuklar üzerindeki etkisine değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Dijital bir nesil var şu anda. Dünyanın dijitalleşmesinin ekonomik, siyasi, küresel sonuçları var. En önemlisi bireye yönelik sonuçları var. Şu an dijital neslin yerlileri var. Bizim kuşaklar göçmen. Biz sonradan öğreniyoruz. Onlar dijital dünyanın içine doğuyorlar. 40-50 yaş insanlar onları anlamada zorluk yaşayabiliyor. Çünkü onların düşünce sitilleri farklı. Fiziksel gerçeklikten farklı olarak sanal gerçeklikle yaşıyorlar. Bu özellik insanlık tarihinde ciddi anlamda tartışılan bir konu. Otizmin artmasının sebeplerinden biri de bu mu acaba? Otizm sosyal beyin hastalığıdır. Dijitalleşmeden korkmayalım. Dijitalleşmenin kendisi tarafsızdır. Bu bizim onu nasıl kullandığımızla bağlıdır" dedi.

Günü planlamayı öğrenen bir kimse dijital tuzaklara düşmez

Aile bağlarının çocuğun dijital bağımlılığını engellediğine dikkat çeken Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dijital nesiller kolay elde etmek istiyorlar. Tek ilgi odağı bilgisayarsa, tek ilgi odağı akıllı telefonsa başka ilgi alanları oluşturamamışsa bu sağlıklı değil. Evinde sohbet varsa, paylaşım varsa, aile bağları iyiyse çocuk dijital bağımlı olmuyor.

Ama çocuk kendine sığınacak bir liman arıyorsa internet onun için bir sığınak haline geliyor. Akıllı telefon kültürünü bir çocuğa on yaşına kadar öğretmezsek ondan sonra çok zor. Çocuğumuza günü planlamayı öğretmeliyiz. Günü planlamayı öğrenen bir kimse dijital tuzaklara düşmez. Aileler disiplini sağlamak için kararlı, tutarlı, içinde sevgi olan bir disiplin uygulayacak."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum