Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Nehcü'l-Enâm Eseri Üzerine Türkçe Notlar-3

RİSALET MEBHASI

Muhammed (asm), Allah'ın seçilmiş peygamberidir. [Bu Peygamber (asm)] insanların ve cinlerin peygamberidir. Melekler onunla iftihar eder.

O din, bu din hepsi nesh edildi. Faziletiyle ve kemâlâtıyla bu din [İslâm] bizim için tamamlandı. Allah O'nu (asm) peygamberlerinin sonuncusu yaptı. Müttakîlerin de başı yaptı. Babası Abdullah, annesi Amine'dir. Medine ve Mekke, O'nun (asm) doğum ve vefat yerleridir. Arap ırkından ve Kureyş neslindendir.

Allah (cc), nübüvveti O'na (asm) 40 yaşında verdi. Nebilikten 3 yıl sonra Resûllük verilmiştir. [Bu konu, zayıf hadîstir. Bahsedilen 3 yıl, fetret devridir. 3 yıl bittikten sonra Resûllük verilmiştir, demektedir; Mele Xelile Seerdî. Ahmed-i Hâni (Ehmedê Xanî) ise 40 yaşında hem Nebilik hem de Resûllük verildiğini belirtmektedir.]

Medine'ye hicretinden 10 yıl sonra Mekke'yi kabul etmiştir (yani fethetmiştir). Mekke'den gittikten sonra Medine'ye gitti. Medine'de 10 yıl kaldıktan sonra âhirete irtihâl etti.

[RESÛL-İ EKREM'İN (ASM)] ŞEMÂİLİ, AHLÂKI VE SIFATLARI MEBHASI

Şu nâmeler döküldü: ne kısadır ne uzun. Ne şişmandır ne zayıf. Ne karadır ne beyaz, kırmızıya yakın esmerdir. Yuvarlak bir yüzü ve nuranî bir sakalı vardı. O'nun (asm) gözleri ve kaşları (doğuştan) sürmeliydi Saçında 19 beyaz tel vardı. Efendimiz (asm) gece ve gündüz, önünü ve arkasını kişinin önünü ve arkasını gördüğü gibi görürdü. Bu i̇nkâr edilemez bir gerçektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum