"Nefer" bitkisi 35 hayvanı telef etti

"Nefer" bitkisi 35 hayvanı telef etti

Muş'a bağlı Kumluca köyünde, merada otladıkları sırada nefer bitkisi yiyen 15 büyükbaş ve 20 küçükbaş hayvan telef oldu.

Muş'a bağlı Kumluca köyünde, merada otladıkları sırada nefer bitkisi yiyen 15 büyükbaş ve 20 küçükbaş hayvan  telef oldu.

Hayvanların  telef olduğu Kumluca köyüne giderek incelemelerde bulunan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Gündoğdu, köydeki besicilerle görüştü.

Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meraya bırakılmadan önce hayvanlara, ot veya saman verilmesi gerektiğini söyledi.

Köyde 15 büyükbaş ve 20 küçükbaş hayvanın  telef olduğunu ifade eden Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Küçükbaş hayvanların telef olduğu ihbarı üzerine köye geldik. Yaptığımız incelemelerde hayvan ölümlerinin yaşandığını tespit ettik. Özellikle ilkbaharda sabah çiğ düşmesinden dolayı, baklagil, üçgül, korunga ve fiğ gibi bitkilerde azot miktarı yüksek oluyor. Bu bitkileri yiyen hayvanlarda şişme meydana geliyor. Şişen hayvan  nefes almakta güçlük çektiği için boğuluyor. Besicilerin hayvanları aç olarak meraya bırakmaması gerekiyor. Meraya bırakılmadan önce hayvanlara saman veya ot yedirilmeli. Aksi halde yedikleri bu 'üç yapraklı nefer' dediğimiz bitki, hayvanların  telef olmasına neden olacaktır."

Şişkinlik olan hayvana yapılacak acil müdahale 

Hayvan  Sağlığı Şube Müdürlüğü Veteriner Hekimi Ecvet Akar ise besicilerin kesinlikle sabah ot veya saman vermeden hayvanlarını meraya bırakmaması gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde bunun önüne geçilemeyeceğini belirtti.

Akar, "Şişkinlik meydana geldiğinde hayvanın kaburgalarının 4 parmak sol tarafından acil şekilde içi boşluk bir enjektör iğnesi veya bıçakla delik açmak gerekiyor. Bunu yaparak hayvanı boğulmaktan kurtarabiliriz. Hava sürekli yağışlı olduğu için nefer bitkisinin önüne geçmek mümkün değil. Bunun radikal bir çözümü yok. Güneşli havalarda yaprakların kurumasıyla bu bitkideki gaz olayı sona eriyor" diye konuştu.

Hayvan  sahibi Erşen Sayılgan da köyde bugüne kadar 15 büyükbaş ile 20 küçükbaş hayvanın yediği nefer bitkisinden dolayı  telef olduğunu ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.