Necmettin Erbakan

85 yıllık hayatını fırtınalı yaşadı. 1925 Türkiye'sinde eğitimli ve kariyerli bir ailenin çocuğuydu. Zekası oldukça açık, kavrayışı güçlü ve oldukça başarılı bir öğrencilik dönemini ve akademisyenliğini hep derece ile tamamladı.

İyi bir mümindi. İntisabı vardı. Sanayi ve kalkınma projeleri hep konuşulageldi. 1950'lı yıllarda İTÜ çevresinde sağın bütün takımları ile birlikte muhafazakar ve dindar bir mayalanma yapmışlardı.

Türkiye'nin birikimi olan Demirel, Özal, Mehmet Turgut v.s. gibi isimlerle aynı dönemin eserleri... Cumhuriyetin elit ve baskıcı rejimine direnen Anadolu çocukları.

Merhum, varlıklıydı, entelektüeldi, giyimi, kuşamı, eğitimi ve diyalogları hep vasıflıydı.

Mensubiyeti, tarzı, duruşu ve beslendiği kaynaklar itibariyle dini potansiyeli siyasete taşıdı. Siyasetle din arasındaki mesafeyi neredeyse kaldırdı.

Risale-i Nur geleneğinden gelen biri olarak, tarzını, üslubunu, siyaset etme biçimini, tarif ve tasniflerini farklı bulduk. O yüzden dışında kaldık.

Risale-i Nur ekolünün farkı, Nur talebelerini Milli Görüş çizgisinden ve yaklaşımlarından ayrı bir tarzda tuttu.
Biri siyaseti öncelikledi. Diğeri tefekkürü.
Bu iki farklı vadide, risale çevresinde kalıp, bugün merhuma dua etmek, İslam kardeşliğinin bir gereğidir.

erbakan_risale.jpgİslam'a hizmet tarzlarının farklılığı içinde İslam Birliğine giden yolda, İslami camiaların birbirlerini farklı hak tarzlarını kabullenip, kendi davalarının muhabbeti ile yürümek, İslam kardeşliğinin bir tezahürü olarak cenazeye yansıdığını müşahede ettim.

Merhum Erbakan, siyaset yoluyla ve siyasetin demokrasi koşusunda hep didindi, mücadele etti, defalarca bir çok dini ve siyasi hareket gibi yolu kesildi. Ancak iddiasını devam ettirdi. 28 Şubat'ın o kahredici ağırlığı ve husumeti bir çok dindarı ve onun çevresini de mağdur etti.

Siyaseti aşan bir sükunetle, mümin oluşunun verdiği yakınlıkla halkın teveccühü, maneviyat öncelikli her lidere gösterilen bir teveccüh olarak görülebilir.

Bundan böyle, Milli Görüş geleneğinin daha sağduyulu ve merhumun maneviyatı çizgisinde diğer İslam cemaatleri ile yakınlaşmanın ve tarz farkının özellikle Risale-i Nur bağlamında yeniden okumalara ve tefekküre vesile olabileceğini umut ediyorum.

Türkiye gerçeği, siyaseti besleyen kaynakların, iman ve tefekkür inşaası ile sağduyu içinde ahlaklı bir toplumu teşkil edebileceğini göstermektedir. Siyaset ondan sonra fikre hizmet için vesile olma değerini taşır.

Allah rahmet etsin. Çevresine ve ailesine başsağlığı dileriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
14 Yorum