Necip Fazıl ve Bediüzzaman İslamcılık yaftasını uygun bulmadı

Necip Fazıl ve Bediüzzaman İslamcılık yaftasını uygun bulmadı

Doğan: Şahsen, “Müslümanım, fakat İslâmcı değilim” diyenlerdenim...

Risale Haber-Haber Merkezi

Yazar D. Mehmet Doğan, Mehmed Âkif, Necip Fazıl, Nureddin Topçu ve Bediüzzaman gibi büyük fikir, ilim ve edebiyat adamlarımızın İslâmcılık yaftasını kendilerine uygun bulmadığını söyledi.

Vahdet'teki yazısında bir ödül töreninde sarfedilen sözler üzerine epey yazılıp çizildiğini hatırlatan Doğan, “Hakkın hatırı âlidir; hiçbir hatıra fedâ edilemez” cümlesinden sonra şunları yazdı:

“Ben, biz; benimkiler, bizimkiler” çizgisini geçemezsek hakikatin yanına yaklaşamayız. 

1960’larda oluşmaya başlayan “İslâmcılık” bugün tam bir tıkanıklık içindedir. Büyük fikir, ilim ve edebiyat adamlarımız İslâmcılık yaftasını kendilerine uygun bulmamışlardır. Örnek: Said Halim Paşa, Mehmed Âkif, Necip Fazıl, Nureddin Topçu, Bediüzzaman... Onlara “İslâmcı” sıfatı sonradan yakıştırılmıştır. 

Bu sıfat 1960’lar sonrasında tercüme ideolojik Müslümanlıkla haşır neşir olmuş nesle mahsustur. Şahsen, “Müslümanım, fakat İslâmcı değilim” diyenlerdenim.  

Fark şudur: Müslüman olarak bir siyasî akımı destekleyebilirsiniz, içinde olabilirsiniz, yönetiminde bulunabilirsiniz; fakat o akımı İslâm’la aynileştiremezsiniz. İdeali reele kurban etmek olur bu. 

İslâm’ı siyasete indirgemek ona yapılacak en büyük haksızlıktır. 

...

Bugünkü durum, ciddi bir hafıza kaybının sonucu olarak görülebilir. Kendilerine İslâmcı demekten imtina eden büyüklerimiz, dinî bilgileri yüksek, kavrayışları yerinde ve dönemlerine mesajları bu birikimle tetabuk halinde şahsiyetlerdi. 

Bugünün en kâhil İslâmcıları onların müktesebatına sahip olmadığı gibi, kelime ve kavram alanlarına nüfuz edebilecek bir muhtevaya da malik görünmüyorlar. 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum