Narenciye ihracatçısının alternatif pazar beklentisi

Narenciye ihracatçısının alternatif pazar beklentisi

Narenciye üreticisi, Rusya'nın yaş sebze ve meyve ithaline kısıtlama getirmesi üzerine elinde kalan ve gümrükten dönen malları için alternatif pazar istiyor.

Narenciye üretiminin önemli merkezlerinden Adana'da üreticiler, Rusya'ya ihraç edilen narenciye ürünlerinin alımına kısıtlama getirilmesiyle elindeki ürünü nasıl değerlendireceğini düşünüyor.

 Rusya'ya narenciye ihraç eden Rus ortaklı Mera Ziraat Şirketi'nin Genel Müdürü Remzi Kaya, şirketlerinin 2 Rus ve 2 Türk ortak tarafından kurulduğunu söyledi.
 
Ağırlıklı olarak Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihraç ettiklerini dile getiren Kaya, "Son dönemde yaşanan sıkıntılar nedeniyle işlerimiz durma noktasına geldi. Geçen sene Rusya'da yaşanan devalüasyon nedeniyle büyük sıkıntı yaşamıştık. Bu sene bizim için umut yılıydı ancak yaşanan son olaylar bizi olumsuz etkiledi. Devletimizden temennimiz, bu şartların biraz gevşetilmesi ve elimizdeki bütün olanakların kullanılması. Bu sektörden yüz binlerce insan ekmek yemekte. Sıkıntı devam ederse bu insanlar da zorda kalır. Sadece biz değil Rusya'da bu durumdan sıkıntı çeker. Bütün yaş sebze meyvenin yüzde 70'ini bizden karşılıyorlar. Yaşanan sıkıntının düzeltilmesi, her iki ülkenin de menfaatinedir" diye konuştu.
 
- "Rus ortaklarımız da zorda"
 
İhracatçı Songül Eşlik de Rusya'ya gönderdikleri 9 tır malın gemilerde 10 gün bekletildikten sonra Samsun limanına geri döndüğünü ifade ederek, "Rus ortaklarımız da sıkıntılar yaşıyor. İstedikleri ürünler ellerine ulaşmadı. Ulaşan ürünler satılamadı. Bu konuda devletimizden çözüm bekliyoruz. Örneğin depoda kalan ürünler yurt içinde okullara ya da kamplarda kalan Suriyelilere dağıtılabilir. Bu konuda devletimizden acil çözüm bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Rusya'ya 20 yıldır yaş sebze meyve ihraç eden Kamuran Gürbüz ise narenciye üreticileri olarak Rusya'ya en fazla ürün sattıkları dönemin içinde olduklarını dile getirerek, "Şu an burada binlerce kasa boş, binlerce işçi çalışamıyor, tonlarca mal depolarda bekliyor. Şu saatten sonra Rusya'dan bir şey beklemek doğru değil. Rusya artık giden malımızı limanlarda çürütüp geri göndermeye karar vermiş. Bir tır gümrükten geçerken, 20 tır sudan sebeplerle geri gönderiliyor. Artık her şeyi devletten bekleyeceğiz. Yeni pazar bulma gibi ya da elimizdeki malları tüketebilmek için, devlet kanalıyla birtakım yerlere bu malları gönderme gibi. Yılbaşına kadar bizi rahatlatacak çözümler bulunması gerek. Özellikle de bankalara olan borçlar başta olmak üzere üretici ve ihracatçının borçlarına erteleme gelmeli" değerlendirmesinde bulundu.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.