Yağmur

Zehirli değil.
Kirli değil.
Tane tane yağıyor, bir kereden boşalıp boğmuyor.
Yaşam için şart. Olmasaydı yaşam olmazdı.
Sesi huzur veriyor.
Kokusu huzur veriyor.

Yağmur öyle bir nimet ki varlığıyla canlılığın, niteliğiyle medeniyetin vazgeçilmezi. Doğrusu bu kadar faydanın aynı anda tesadüfen oluşması mümkün değil.

"O latîf ve berrak ve tatlı ve hiçten ve gaybî bir hazine-i rahmetten gönderilen katrelerde o kadar rahmanî hediyeler ve vazifeler var ki; güya rahmet tecessüm ederek katreler suretinde hazine-i Rabbaniyeden akıyor manasında olduğundan, yağmura "rahmet" namı verilmiştir. " (Asa-yı Musa)

Gerçekten de büyük bir nimet ve rahmet yağmur. Ama değeri nisbeten en fazla bilinenlerden biri yine de. Eksikliğini ara sıra yaşadığımızdan ve gökten gelişiyle kendine dair bir farkındalığı var. Nice nimetler var ki onların kıymetini bilemiyoruz. Yağmur bu anlamda yine kıymeti bilinenlerden sayılabilir.

Bir de manevi yağmurlar var. Ulvi hislerin, şevklerin damla damla kalbe dokunduğu, ruhun nefes aldığı zaman dilimleri bunlar. Sınırlamak doğru değil belki de. İbadet ne kadar geniş çaplı bir kavramsa maneviyat da o kadar geniş bir alanı kapsıyor.

Elinizde bir kitap veya tesbih veya telefon veya bir mecliste otururken ya da tefekkür ederken bir manzarayı veya Gazze'de olduğu gibi zulmün üstüne yürürken, insanlara faydam olsun diye çalışırken ezcümle Allah rızası dairesinde çabalarken yağan manevi yağmurlar var.

Rahmet namı takılmış yağmura. Belki biraz da bundan vefat edenlere rahmetli denmesi. Yağmurun gelişindeki şimşeklerle, rüzgarla, soğukla başlayan celal perdesinin arkasından gelen cemal ve rahmet manaları gibi mü'min'in vefatı da bir dehşet perdesi arkasında rahmet manaları taşıyor. Yağmuru gönderen o çok hikmetli ve merhametli Rabbine kavuşuyor. Alemlere rahmet olan peygamberine ve o başta olarak salih zatlara kavuşuyor.

Ara sıra yapay yağmurlar bahane edilerek Kur'an'da bildirilen yağmurun gaybiliğine yapılan itirazlar da cehalettir. Çünkü yapay yağmur işlemi için bulut gereklidir. Bulutun ve nemin olduğu durumda da zaten yağmur gayb aleminden şehadet alemine geçmiştir.

Üstad Ayetül Kübra'da Rabbini arayan seyyah olarak ilk gökyüzüne bakıyor. Yağmur gökyüzünün vesile olduğu en değerli ikramlardan biri olarak ara sıra bizi ziyaret eden bir tefekkür davetçisi oluyor. Bu davete icabet etme duasıyla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.