Müslüman Topluluklar Birliği İstanbul’da toplandı

Müslüman Topluluklar Birliği İstanbul’da toplandı

ESAM tarafından organize edilen 27’inci Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi  ‘Değişim ve Dönüşümleriyle Yeni Dönem ve İslam Birliği’ temasıyla 2-3 Aralık tarihlerinde İstanbul’da toplanıyor…

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından düzenlenen Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi  (MTB) ‘Değişim ve Dönüşümleriyle Yeni Dönem ve İslam Birliği’ temasıyla 27’inci kez İstanbul’da toplanıyor. 2-3 Aralık tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek olan uluslararası toplantıda kriz bölgelerinde yaşananlar masaya yatırılacak, çözüm önerileri gündeme getirilecek. 

TÜRKİYE’NİN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

Düzenlenecek olan toplantıyla Türkiye’nin, bölgesindeki komşu ve kardeş ülkelerle ikili ve bölgesel olarak ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel işbirliğini geliştirme çabalarına katkı sağlamak, yeni ortaklık platformları ve sivil toplumun gücüyle Türkiye lehine kamuoyu oluşturulması hedefleniyor. Bütün İslam dünyasının sosyal, kültürel ve ekonomik potansiyeli hususunda devletler ve uluslararası toplum nezdinde farkındalık oluşturulması da toplantının amaçları arasında yer alıyor. 

80 ÜLKEDEN 250 TEMSİLCİ KATILACAK

İstanbul’da gerçekleştirilecek ve iki gün boyunca devam edecek olan MTB toplantısına İslam ülkelerinden siyasi liderler ile hareket liderlerinin yanı sıra, birçok kriz bölgesinden de temsilciler iştirak edecek. Başta Filistin, Arakan ve Doğu Türkistan olmak üzere, Arakan, Suriye, Balkanlar’dan katılımcılar da programa gelecek. Katılımcılar sadece bu ülkelerle de sınırlı değil. Amerika’dan İslam merkezleri temsilcileri ile Güney Amerika ülkelerinden de hareket liderleri programa gelecek. MTB toplantısına 80 ülkeden toplamda 250 temsilci katılacak. 

FUAT OKTAY VE MEŞAK DE KATILACAK

‘Değişim ve Dönüşümleriyle Yeni Dönem ve İslam Birliği’ temasıyla organize edilecek olan programa önemli isimlerin de katılacağı öğrenildi. Türkiye’den programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Filistin İslami Hareket liderlerinden olan HAMAS’ın Lideri Halid Meşal ile Moro’nun bağımsızlaşmasının öncü isimlerinden olan Hacı Murat İbrahim’in de programa katılması bekleniyor. 

2 GÜN BOYUNCA 6 OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLECEK

İstanbul’da düzenlenecek olan toplantı iki gün sürecek. İlk gün açılış programı ve iki oturumun yapılacağı programın ikinci gününde ise dört oturum gerçekleştirilecek. Kongre çerçevesinde İnsani Yardım ve Kriz bölgeleri, Acil Yardımlar ve Sağlık, Kalkınma, Siyaset, Ekonomi, Teknoloji, Gençlik, Kadın ve Aile, Eğitim, Medya ve İletişim konuları işlenecek. Kongrede komisyon çalışmaları  ile de İslam dünyasından bu alanlarla ilgili teklif ve değerlendirmeler üzerine bir eylem planı hazırlanması ve takip komiteleri tarafından yapılacak olan ara toplantılar ile bu çalışmaların sürdürülmesi hedefleniyor. 

SONUÇ DEKLARASYONU AÇIKLANACAK

Programın son gününde ise kongre boyunca ele alınan konular tasnif edilerek değerlendirilecek. Kongrede İslam ülkelerindeki krizlerin aşılmasına yönelik bir sonuç deklarasyonu kamuoyuyla paylaşılacak. 

TEMELLERİNİ ERBAKAN ATMIŞTI

ESAM tarafından her yıl düzenlenen Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi İslam ülkelerinden temsilcilerin bir araya gelerek istişare etmelerine olanak sağlıyor. Söz konusu MTB toplantıları Milli Görüş Hareketi’nin merhum lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, ‘İslam Birliğini’ tesis etmek amacıyla başlatmıştı. Bu yıl 27’incisi yapılacak olan Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi; dünyanın muhtelif yerlerinden hareket önderleri, siyasi temsilciler, ilim ve fikir adamları ile sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin iştiraki ile ‘Değişim ve Dönüşümleriyle Yeni Dönem ve İslam Birliği’ temasıyla gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.