Mukaddes topraklara yolculuk heyecanı

Mukaddes topraklara yolculuk heyecanı

Hac ibadetini yapabilmek için bu yıl 1 milyon 244 bin 629 Türk vatandaşı başvuru yaptı.

Ancak Türkiye’den verilen kota gereğince 59 bin 200 kişi kutsal topraklara gidebilecek. En yaşlı Türk hacı adayı 1919 doğumlu. Hacı adaylarının yaş ortalaması ise 60

İslamiyet’in 5 şartından biri olan Hac ibadetiyle ilgili Türkiye’den 20 Ağustos’ta başlayan mukaddes topraklara yolculuk kafileler şeklinde devam ediyor.

Bu yıl Hac seferine çıkan 214 kişilik ilk hac kafilesi Bayburt, Bursa, Balıkesir, Konya ve Ankara’dan gelen hacı adaylarından oluştu. Hacı adayları, Atatürk Havalimanı’ndan kutsal topraklara uçtular. 

VATANIMIZ İÇİN DUA EDECEĞİZ

Kafilede 214 hacı adayının heyecanı havalimanına da yansıdı. Kafilede bulunan hacı adayları “Allah bize nasip etti. Hac görevimizi yerine getireceğiz. Kutsal topraklarda Peygamber Efendimiz’in kabrini ziyaret edeceğiz. Vatanımız, milletimiz, akrabalarımız, çoluk ve cocuklarımız için bol bol dualar edeceğiz” dediler. Bazı hacı adayları ise; yaklaşık 10 yıl boyunca hacı olmanın heyecanı ile kuralarının çıkmasını beklediklerini, nasibin bu yıl olduğunu ve bundan dolayı şükrettiklerini söylediler.

Diğer yandan; Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonu olan ilk kafile de mukaddes topraklara Atatürk Havalimanı’ndan 21 Ağustos’ta gece yarısı hareket etti. Ankara’dan ise ilk kafile aynı gün 18.45’te Esenboğa Havalimanı’ndan Medine’ye gitti. Ankara’dan hareket eden iki kafile toplam 450 hacı adayından oluştu.

Diyanet kafilesi hac ibadeti süresince 3 bin 640 görevlisiyle hacılara hizmet sunacak. Ayrıca bu yıl da, şehit yakınlarına, gazi ve gazi ailelerine 600 kişilik kontenjan ayrıldı.

TÜRKİYE’DEN 59 BİN KİŞİ HACI OLACAK

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre bu yıl 1 milyon 244 bin 629 vatandaş hac görevini yapabilmek için başvuru yaptı. Ancak bu yıl Türkiye’den verilen kota gereğince 59 bin 200 kişi kutsal topraklarda hac vazifesini yerine getirebilecek. Bunların 30 bin 775’inin erkek, 28 bin 425’nin ise kadın olduğu bildirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan verilen bilgiye göre hacı adaylarının yaş ortalaması 60 yaş, en yaşlı hacı adayı Mersin’den 1919 doğumlu Ayşe Şimşek olurken, en genç hacı adayı ise Kocaeli’nden 3 aylık bebek Esmira Yavuz oldu.

Hac dönüşleri ise, 27 Eylül’de başlayacak ve 19 Ekim’de sona erecek.

ARAFAT'TA VAKFE HACCIN EN ÖNEMLİ RÜKNÜ

Vakfe Arapça kelime olarak bir yerde durmak anlamına gelir. Hac için Arafat Vakfesi ise belirlenen zamanda hac için ihramlı olarak Arafat sınırları içinde bulunmak demektir. Arafat vakfesi, haccın en önemli rüknüdür. Çünkü süresi içinde orada bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş sayılırlar. Hz.Peygamber “Hac Arafattır” buyurmuştur.

VAKFE İÇİN HAC İHRAMI ŞART

Arafat, Mekke’nin 25 kilometre güneydoğusunda bulunan geniş bir alanın adıdır. Arafat vakfesi bu alanda yapılır. Bu geniş alanın sınırları levhalarla gösterilmiştir. Arafat vakfesinin sahih olabilmesi için hac ihramına girmiş olmak ve belirlenen süre içinde Arafat’ta bulunmak gerekmektedir. 

VAKFENİN ZAMANI

Arafat vakfesinin zamanı, Kameri aylardan Zilhiccenin 9’uncu günü, yani Arefe günü öğleyin Güneş’in tepe noktasına gelip Batı’ya meyletmeye başladığı andan (Zeval vaktinden) bayramın birinci günü fecr-i sadık denilen tan yerinin ağarmaya başladığı ana kadarki süredir. Bu süre içinde her ne halde olursa olsun (uykuda, baygın, vakfenin farkında olsun, ya da olmasın) bir an orada bulunan kimse vakfe farzını yerine getirmiş olur. 

ARAFAT VAKFESİ NASIL YAPILIR

Söz konusu günün öğle vaktine kadar çadırlarda ibadetle meşgul olarak bu mübarek mekanın ve zamanın feyzinden ve bereketinden azami derecede istifade etmeye çalışan hacı adayları, öğleye doğru namaz için hazırlık yapar. Öğle ezanı okunduktan sonra öğle ve ikindi namazları birleştirilerek kılınır. Buna “Cem-i takdim” denir. Bu iki farz namazı arasında başka namaz kılmak mekruhtur. Bu sebeple öğlenin son sünnetiyle ikindinin sünneti kılınmaz. Öğle ve ikindi namazları cem-i takdim ile kılınırken seferî olanlar öğleyi de ikindiyi de ikişer rek’at olarak kılarlar. Namazdan sonra Vakfe yapılır.

HACI ADAYLARI KIBLEYE DÖNER

Arafe günü Arafat’ta öğle ve ikindi namazları birleştirilerek kılındıktan sonra ayağa kalkılarak kıbleye karşı dönülür. Arafat duasının ayakta yapılması müstehaptır. Telbiye, tekbir, tehlil ve salavat getirilir. Tevbe, istiğfar ve dua edilir. Esas olan herkesin içinden geldiği gibi dua etmesidir. 

Hacı adayları, Arafat’ta gönlünü her türlü dünyevi düşünce ve gailelerden arındırarak, bütün samimiyetiyle Allah’a yönelmeli, el açıp yalvarmalı, içine düştüğü günahları hatırlayıp göz yaşları içinde tevbe etmeli, af ve mağfiret dilemeli, kendisi, anne-babası, kardeşleri, çocukları, yakınları, milletinin fertleri ve tüm müslümanlar için içtenlikle dua etmelidir.

CEM-İ TEHİRLE AKŞAM VE YATSI KILINIR

Güneş battıktan sonra Arafat’tan Müzdelife’ye intikal başlayacağından, akşama yakın gerekli şahsi hazırlıklar yapılır. Güneşin batmasıyla birlikte Arafat’tan Müzdelife’ye doğru hareket başlar. Müzdelife’ye varınca yatsı vaktinde, akşam ve yatsı namazı cem-i tehirle birleştirilerek kılınır.

Akit 

 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.