Muharrem orucu için son fırsat

Muharrem orucu için son fırsat

Muharrem ayında oruç tutmak için son fırsat.

Hz. Muhammed (asv), Muharrem ayının dokuz, on ve on birinci günleri oruç tutmayı ashabına tavsiye etmişti. Peygamber Efendimiz (asm) buyurur ki:

"Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah'a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur." (Riyazü's-Sâlihin, II, 504).

Diğer hadislerde, Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan ve pek çok önemli olayın cereyan ettiği "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir" (Riyâzü's-Salihin, II, 509).

Hadis-i şerifte bildirilen oruç Muharrem ayının 9-10-11. günleridir.

9-10 ya da 10-11. günlerde oruç

Ahmed b. Hanbe’in İbn Abbas’tan naklettiğine göre, Resulullah(asm) şöyle buyurdu: “Aşure günü orucunu tutun, fakat -Aşure gününden bir gün önce veya bir gün sonra da (9-10, veya 10-11. günü) oruç tutmak suretiyle- Yahudilere muhalefet edin”(bk. İbn Hacer, 4/245). 

- İslam alimleri, yukarıdaki farklı hadis rivayetlerinden hareketle Aşure orucunun üç şekilde tutulabileceğini söylemişlerdir: Yalnız Aşure günü, Tâsia ve Aşure(9-10) günü, Tâsia-Aşure-Ahade aşer(9-10-11) günü (İbn Hacer, 4/246). Tabii ki burada on ve on birinci günü oruç tutma alternatifi de akla gelebilir.

sorularlaislamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.