Müfid Yüksel: Eskiden kiliselerde de sandalye yoktu!

Müfid Yüksel: Eskiden kiliselerde de sandalye yoktu!

Son dönemlerde camilerde sandalye ve sıra üstünde namaz kılma alışkanlığı giderek artıyor

Buna tepki gösteren araştırmacı yazar Müfid Yüksel, "Eskiden kiliselerde de sandalye yoktu" dedi.

Konu, Müfid Yüksel ile yazar Mehmet Dilbaz'ın Twitter’da Fatih Camisi’nde çekildiği iddia edilen bir fotoğrafla ilgili yaptıkları yorumla konu tekrar gündeme geldi.

Mehmet Dilbaz, fotoğrafla ilgili "Hangi kilisede çekilmiş bilen var mı?" diye sorarken bunu alıntılayan Yüksel de şöyle yazdı:

"İstanbul Fatih Camisi’nin geldiği hale bak. Camilere artık sıra-masa konulacak. Sıra üzerinde namaz kılacaklarına sıkıntı varsa ayaklarını yerde iyice uzatarak kılabilirler. Buna cevaz var."

“Sandalye görüntüyü ve ahengi bozuyor”

Yüksel itirazının nedenini Independent Türkçe'ye şöyle açıklıyor:

"Eskiden camilerde ciddi sağlık sorunları olanlar için beş 10 tane sandelye olurdu. Ancak şimdi yaygınlaştı. Sandalye görüntüyü ve ahengi bozuyor. Hz. Muhammed (asm) rahatsız olduğu için ipe tutunarak namaz kılmaya çalışan kızı Hz. Zeynep’e ‘Böyle namaz olmaz. Oturarak kıl’ diyor. Dinde kolaylık vardır. İlaa ki ayaklarını kırarak namaz kılmak zorunda değilsin. Oturarak hatta ayaklarını uzatarak bile kılabilirsin. Ayaklarını uzattığın yönünde kıble yönü olması da sorun değil.

“Eskiden kiliselerde de sandalye yoktu”

Camilerin sandalye ve tabure kullanımı ile kiliselere benzediği iddialarını da değerlendiren Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz yüzyıllara kadar kiliselerde de masa sandalye yoktu. Masa sandalye uygulaması Protestan kiliseleriyle geldi. Örneğin Süryani kiliselerinde yüzyılın başına kadar camiler gibi halı vardı. Eğilme, secde etme, ayakta durma gibi ibadet şekilleri vardı."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum