Moriskolarla gelen İslâmiyet hızla yayılıyor

Moriskolarla gelen İslâmiyet hızla yayılıyor

Arjantin’e Endülüs'ten gelen Moriskolar aracılığıyla ulaşan İslâm dini hızla yayılmaya devam ediyor. 41 milyonluk nüfusa sahip ülkedeki Müslümanların sayısının yakın zamanda 1 milyonu geçmesi bekleniyor.

Arjantin’de nüfus uzmanları ilerleyen yıllarda Müslüman nüfusun bir milyona ulaşmasını öngörüyor. Ülkenin başşehrinde şu an üç büyük mescid bulunuyor. Ülkedeki yetkililer Batı’daki gibi güvenlik politikalarını önceliyor ve artan Müslüman nüfusu bir tehdit olarak algılıyor. Nüfus uzmanlarının Müslüman sayısının artmasına yönelik öngörüleri ülkedeki resmî yetkililer ve bazı medya organlarında Müslümanlara yönelik ‘kötü’ bir algı oluşturuyor. Ülkedeki Müslümanların bir kısmı 20’nci yüzyılın başlarında Ortadoğu coğrafyasından Osmanlı pasaportuyla gelen ‘Los Turcos’. Diğer kısmı da ihtida eden Arjantinliler. Hikâyelerine odaklanıldığında İslâm’la müşerref olmalarını farklı dönüm noktaları olduğu anlaşılıyor.

ARJANTİN’DE KAÇ MÜSLÜMAN YAŞIYOR?

Arjantin’de aslında kaç Müslümanın yaşadığı bilinmiyor. Çünkü nüfus sayımında dine ilişkin bir soru bulunmuyor. Müslümanlara ilişkin sayımlar birtakım tahminlere dayanıyor. Ülkenin daha çok kuzeyde toplandığını ifade eden Arjantin İslâm Federasyonu Başkanı Daniel Hosain, ülkedeki bütün Müslümanların Arap, bütün Arapların da Müslüman olmadığını ifade ediyor.

KİM BU MORİSKOLAR?

Arjantin İslâm Kültür Merkezi (CIRA) sekreteri, tarihçi Ricardo H. Elía, Arjantin’e İslâm’ın ilk kez Ortadoğu’dan göçlerle değil, İspanyol işgalcilerin yanında bulunan Endülüs’ten çıkarılma Morisko’larla geldiğini söylüyor. Elia, ‘Moriskolar, ‘yeni Hıristiyanlardı’, süreç içerisinde Katolikliğe uyum sağladıklarından izleri görünürlüğünü kaybetti’ şeklinde konuşuyor. Morisko, Endülüs medeniyetinin hüküm sürdüğü yıllarda Müslüman olmuş İspanyol kökenli Müslümanlara verilen bir isim. 1492 yılında Endülüs Devleti’nin İspanya Krallığı’na yenilmesinin ardından 1609 yılına kadar sürecek bir etnik temizlik gerçekleşti. Endülüs toprakları İspanyollar tarafından işgal edildikten sonra, Arapça konuşmaları, sünnet olmaları, Müslüman geleneğine göre düğünleri bile yasaklanan Endülüs Müslümanları Moriskolar, birkaç yüzyıl boyunca zahiren Hıristiyan, ama gizli olarak Müslümanlıklarını sürdürmeye çalıştılar. Moriskoların ezici bir kısmının, zamanla asimile oldukları düşünülüyor.

KATOLİK BİR ANNE YAHUDİ BİR BABANIN MÜSLÜMAN OĞLU

Dünyabülteni.net’in haberine göre Augusto Kumvich, o zamanlar Elektronik Mühendisliği okuyan bir genç. Katolik bir anne ve Yahudi bir babadan doğma. Ebeveynlerinin dinleri üzerinde bir araştırma yapan Kumvich, Kur’ân-ı Kerîm’i de incelemeye başlıyor. Kâinatın yaratılmasıyla ilgili bir âyeti kerime okuyor. Bu âyet-i kerimeyi okuduktan sonra bir Matematik dersinde duyduğu bir formülle bir benzerlik kuruyor ve Müslüman olmaya karar veriyor. Kumvich, bu kararı on üç sene önce verdiği için o dönemki şartları düşündüğünde kolay olmadığını ifade ediyor. Günde beş vakit namaz kılma, helâl gıdaları tercih etmek ve dünyadaki Müslüman imajının her daim kendisine sorulması ve ‘neden Müslüman oldun’ soruları hayatını zorlaştırmış.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.