​Miraç Kandili'nin tefekkür ve ibadetle geçirilmesi tavsiyesi

​Miraç Kandili'nin tefekkür ve ibadetle geçirilmesi tavsiyesi

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (Sallahu Aleyhi Veselem) Allah'ın (Celle Celaluhu) huzuruna yükseldiği gece olarak bilinen Miraç Kandili, İslam alemi tarafından yarın gece idrak edilecek.

İslam alemi, Hazreti Muhammed'in (Sallahu Aleyhi Veselem) "Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur." dualarıyla karşılamış olduğu, "üç aylar" olarak bilinen ve Recep ayı içerisinde bulunan iki kandilden ilki olan Regaib Kandili’nin ardından idrak edilecek Miraç Kandili'ne ulaşmanın sevinç ve heyecanını yaşıyor.

İslam alemi tarafından çarşamba gününü perşembe gününe bağlayacak gecede idrak edilecek olan Miraç Kandili İslam coğrafyasında idrak edilecek.

Miraç Kandili münasebetiyle İLKHA muhabirine açıklama yapan Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar, bu gecenin muhasebe ve ibadet gecesi olduğunu belirterek, Müslümanların bu geceyi en iyi bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Miraç Kandili’nin âlemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Muhammed’in (Sallahu Aleyhi Veselem) Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya ve oradan da semaya yaptırılan hikmet dolu bir yolculuğu ifade ettiğini belirten Işıldar, Miraç gibi önemli gün ve gecelerin, Allah’a (Celle Celaluhu) yönelmek için bir fırsat olduğunu belirtti.

“Miraç Gecesi bize neyi ifade ediyor?”

Tüm Müslümanların Miraç Kandili’ni kutlayan Işıldar, “Cenab-ı Allah (Celle Celaluhu), gerçek manada bizleri; imanımızla, amelimizle derecesi yükselen kullarından nasip eylesin. Miraç Kandili Recep ayının 27’nci gecesidir. Yani çarşambayı perşembeye bağlayan gece, Miraç ve İsra mucizesinin gerçekleştiği gecedir. Birincisi; İsra hadisesidir ki bu Kur’an-ı Kerim ile sabittir. Kur’an-ı Kerim’de İsra süresinin birinci ayetinde yer alan, ‘Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulu Muhammed'i (Sallahu Aleyhi Veselem) bir gece Mescid-i Haram'dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya götüren Allah'ın şanı yücedir’ diye buyuruyor. Bu gecede Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya Peygamber efendimize yolculuk yaptırılıyor. Ondan sonraki Miraç hadisesi hadisi şeriflerde naklediliyor. Bizim için önemli olan bu gece bize neyi ifade ediyor?” diye sordu.

“Peygamber Efendimiz mucizeyi buluşmadan 3 hediye ile dönüyor”

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in bu mucize buluşmadan 3 hediye ile döndüğünü anımsatan Işıldar, birincisinin ‘gözümün nuru, müminlerin miracı’ dediği namaz, ikincisinin Bakara Suresinin son iki ayeti ve üçüncüsünün de şirk koşmayarak günahlara bulaşmayanların Allah'ın (Celle Celaluhu) izni ile af edileceği müjdesi olduğunu belirtti.

“Salih amelin en güzeli 5 vakit kılınan farz namazlarıdır”

Işıldar, “Peygamber Efendimiz bir Hadisi Şerif’te ‘Namaz Müminin miracıdır’ diye buyuyor. Bu manada Mümini, Allah katında yükseltecek amellerden biri de namazdır. Çünkü namaz Müslümanları her türlü kötülüklerden alıkoyar. Güzel söz ve salih amelde mü'mini Allah katına yükseltir. Salih amelin en güzeli elbette ki 5 vakit kılınan farz namazlarıdır. Güzel sözlerin en güzeli de Allah’ın sözü olan Kelamullahtır. İnsan güzel amelleri yapmak suretiyle de Allah katındaki derecesini yükseltebilir.” diye kaydetti.

“Bu mübarek gecede bolca ibadet, tefekkür ve dua edelim”

Miraç gecesinde bolca tefekkür edilmesi gerektiğine dikkat çeken Işıldar, “İnsan doğumundan ölümüne kadar yani ömrünün tüm safhasını tefekkür etmelidir. Bu gece ayrıca çokça dua etmeliyiz. Dualarımız bireysel olmamalı; mutlaka kolektif ve güncel olmalı. Bireysel olarak elbette Allah’u Teala’dan isteyeceğiz ama milletimizin, ülkemizin ve ümmeti Muhammed’in bugün hangi duaya ihtiyacı varsa dualarımızda buna yer vermeliyiz. Peygamber Efendimiz bir Hadisi Şerif’te ‘Günahsız ağızlarla dua edin’ diye buyuyor. Sahabeler ‘Ya Resulallah günahsız ağız olurmu?’ diye sorduklarında Peygamber Efendimiz ‘Evet olur. Sen bir başkasına dua edersen işte günahsız ağızla dua etmiş olursun’ diye buyurmuş. Dolayısıyla başka kardeşlerimiz hakkında gıyaben yapılan dualar, Allah katında en makbul dualardandır. Bizlerde bu gecede kaza namazlarımız varsa kaza namazlarını kılalım, Kur’an-ı Kerim’i anlayarak okuyalım, tefekkür ve duayla bu mübarek geceyi idrak edelim.” tavsiyesinde bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.