Halil KÖPRÜCÜOĞLU

Halil KÖPRÜCÜOĞLU

Milli Eğitim Şurasına açık mektup-2

10. Hele Dünya’mızın merkezindeki taş ve demir gibi ağır maddelerin ateş halinde, eriyik tarzda bulunduğu mağmamızın, öldürücü Güneş radyasyonuna kalkan oluşturması; ozon gazının atmosferimizde dağılmadan 22.km'de balon gibi durup zararlı ışınlardan bütün canlıları koruması, muhakkak öğrencimizin, hatta insanımızın nazarlarına arz edilmeli. Buna dönüş hızı, gece gündüz süreleri, mevsimlerin oluşması vb. pek çok şey de eklenmelidir.

11. Asırlardır bunlar, bu doğru ilmi veriler adeta insanlıktan gizlenircesine okul kitaplarında bulunmamıştır. Tam aksine bütün bu harika, mucizevî oluşumların materyalist yorumlarla akla, mantığı, ilme aykırı tarzda anlatılmaya, en üstün varlık olan insan aldatılmaya çalışılmıştır. Bütün bunlar realiteye uygun, ilmin gerçek verilerine saygılı bir şekilde Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin kitaplarında bulunmaktadır. İstenirse bütün kitaplara, öğrenci seviyelerine uygun tarzda, ilmin aslına bir zarar getirmeden metinleri süratle çalışılıp arz edilebilir.

12. Bütün canlıların anne rahimlerinde bir damla sudan bütün hayati organlarıyla trilyonlarca hücreden vücutlarının teşekkülü, meydana gelmesi… Hem ustalarının varlığına, hem de öldükten sonra dirilmeye harika delil olması söz konusu iken, sadece kudsi kaynaklardan bazı ayet ve hadislere dayanılarak anlatılması, nefsimizden, kainattan harika örneklerle ortaya konmaması anlaşılır gibi değildir. -Ki bunların yüzlerce örneği Bediüzzaman’ın eserlerinde vardır- Bediüzzaman Hazretlerinin Kur’an tefsirinde bu meseleler çok açık olarak ortaya konmuştur. Onlardan istifade edilmesi zarurettir.

13. Kışın ölen yeryüzünün baharda yeniden hayat bulup dirilmesi, Kur’an’ımızda sarih olarak anlatılırken, neden asırlar öncesinin usulüyle anlatılması anlaşılamazdır.

14. Edebiyat kitaplarında Bediüzzaman’ın bu asrın idrakine uygun ispat esaslı bazı metinleri neden konamaz. Tamamen akıl ve ilimle ve dahi kalple tam örtüşen inancın temel esaslarına ait bazı parçalar metin olarak konsa muhatabı öğrenciler sapkın ideolojilerden kurtulup doğru bir inanca kolayca geçebilir.

15. Felsefe kitaplarında, dinlerin Yaratıcının var ve bir oluşuyla ilgili temel felsefesi, mesela ülkemiz insanlarından Bediüzzaman Hazretlerinin Tabiat Risalesi ve ilgili diğer metinlerle ortaya koyduğu İslam felsefesi, neden ortaya konmaz?

16. İlahiyat fakültelerinde, imam hatip okullarında hala asırlar öncesi tarzda eğitim müfredatı oluşu, tebliğ veya irşat derslerinin bu asrın hakikati arayan insanına ispat etme yoluyla yenilenmemesi bizim eksiğimiz değil midir?

17. Bediüzzaman’ın en büyük hedeflerinden birisi olan, eğitimimizin materyalist yorumlardan kurtarılması, gerçeğin, realitenin tespiti olan ilmi verilerin doğru bir din anlayışıyla mezcedilerek sunulması için “Medresetü’z Zehra Projesi” çok önemlidir.

18. İlim ve Dinin mezcinin gerçekleştiği eserleri ortaya konulmalıdır. Şimdiye kadar devletimizin idarecileri buna fırsat vermemiştir. Şimdi ise Diyanet İşlerimiz tarafından kendi ülkemizin insanlarından olan, bir çok Batı ve Doğu ülkelerinde ve bilhassa çoğunun üniversitelerinde sayısız sempozyumlar gerçekleştirilip, İslamiyet’in bu asrın idrakine uygun bir takdimini yapan Bediüzzaman Hazretlerinin bu konudaki felsefesi dünya insanına anlatılmaya çalışılmıştır.

19. İlmin, fennin asırlardır birikmiş verilerini, materyalist yorumlardan temizleyip, harikalıklara, mucizevî oluşumların arkasındaki hikmetliliğe, ince faydalılıklara, yüksek ilme, irade ve kudrete fıtri ve mantikî olarak dikkat çekmek, hakikate ulaşmak için, bu idrakimizi, ilmî gerçeğe uygun olarak uyandırmak tarzına zaruret olduğuna inanıyorum.

20. Deizm, ateizm ve agnostik düşünce gibi yaratılış ile ilgili bütün felsefi akımların iddiaları Tabiat Risalesinde üç temel esasta toplanmaktadır:
• Tabiat Yapıyor (!)
• Sebepler Yapıyor (!)
• Kendi kendine olup bitiyor(!)

21. Bu asla ilmen ispatı yapılamayan, sapkın üç iddia çürütülürse geriye bir Yaratıcının varlığı kalmaz mı? Bu tarz bir ispat ilmi değil midir!

(Devamı var)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum