'Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri diploma sahibi olacak'

'Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri diploma sahibi olacak'

Mesleki Eğitim Merkezlerinin önemine değinen Gaziantep Valisi Davut Gül, yapılan düzenleme ile mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerin meslek lisesi öğrencileri gibi diploma sahibi olacaklarını söyledi.

Gaziantep İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Merkezi Eğitim Kurulu, Vali Davut Gül'ün başkanlığında toplandı.

Valilik toplantı salonunda sektör ve ilgili kurum, kuruluş temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda konuşan vali Gül, "Her sene ihtiyaçlar değişiyor. Değiştikçe bazı mesleklere talep daha çok artıyor. Daha önce gündemde olmayan bazı meslekler de gündeme geliyor. Bu kapsamda meslek liselerinde piyasada karşılığı olan velilerin ve öğrencilerin talep ettiği branşlarda bazı bölümleri zaman zaman açıp zaman zaman kapatıyoruz." dedi.

Mesleki Eğitim Merkezleri'nin önemine değinen Gül, bu merkezlerin sayısının her geçen gün arttığını belirterek, şunları söyledi:

Bir sene önce 5 Mesleki Eğitim Merkezimiz varken, bugün bu sayı 13'e çıkmış. 13'ünün de yeterli olduğunu düşünmüyor, bugün alınan kararla bu sayıya 8 tane daha ekleyerek toplam 22 Mesleki Eğitim Merkezini ilimize kazandırmış oluyoruz. Bu merkezler bizim için çok önemli. Çocuklarımız 8'inci sınıftan sonra Mesleki Eğitim Merkezine devam ettiğinde tıpkı lise eğitimi gibi diploma sahibi olacak. Haftanın 4 günü işletmede çalışacak, haftanın bir günü de okulda ders görecek. Böylelikle teoriden çok pratik uygulamaları da görmüş olacak. Bir diğer faydası; mezun olduğunda aynı zamanda kendisinin ustalık belgesi olacak. Bu ustalık belgesi ile kendi işini kurduğunda KOSGEB aracılığı ile kredi imkânlarından da yararlanmış olacak. Yine Mesleki Eğitim Merkezine devam eden çocukların işletmeler tarafından asgari ücretin 3'te biri oranında bir harçlık verilecek. Sigortaları da devlet tarafından yapılacak. Merkezlerle ilgili oranlara baktığımızda bunu Türkiye'de en iyi yapan şehrin Gaziantep olduğunu görüyoruz. 22 iyi bir rakam ama 22'nin de çok çok üzerine çıkmamız lazım. Meslek liseleri okumayan çocukların değil, gerçekten belirli işlere yatkın olan çocukların gideceği okul.

Çocuk işçiliğine müsaade yok

Bu uygulama ile özellikle çocuk işçiliği, kayıt dışı ekonomi ve çocukların okuldan uzaklaşmalarının önüne geçilmesinin hedeflendiğinin altını çizen Gül, diğer taraftan da reel sektörün çırak ve benzeri erken yaşlarda el becerisi gerektiren mesleklerin yok olma durumlarının ortadan kaldırılmasına da yardımcı olacağını söyledi.

Kayıt dışı işçi çalıştıranlara ceza

Gül, "Mesleki Eğitim Merkezleri pek çok imkânı sunuyor. 8'inci sınıftan sonra çocuk gidip sanayide kayıt dışı çalışacağına sigortalı çalışacak, okuldan kopmamış olacak, diploması olacak. Elindeki ustalık belgesi ile kendi işini kurmak istediğinde KOSGEB aracılığı ile buna imkân verilmiş olacak. Bu, çocuk için de işveren açısından da önemli bir kaynak. Kayıt altında çalışacak, kamunun imkânlarından yararlanacak. Çocuğu yanında çalıştırdığı kişi, ona bir kardeşi gibi bakacak. Bizim ahilik teşkilatımızdaki çırak, kalfa, usta ilişkileri de canlanmış olacak. Buna rağmen kayıt dışı çalıştıranlara gerekli cezai işlem uygulanacak. Mazeret kabul etmiyoruz." diye konuştu.

İstihdam konusuna da değinen Gül, 2019 yılında 32 bin 195 kişinin işe yerleştiğini, bu sayının bir önceki sene 23 bin civarında olduğunu belirtti.

Toplantı sunumlar eşliğinde devam etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.