Meşhur kuyruklu yıldız Halley'den dökülen parçalar görülecek

Meşhur kuyruklu yıldız Halley'den dökülen parçalar görülecek

Dünya’dan çıplak gözle görülebilen tek kısa periyotlu kuyruklu yıldız

Halley kuyruklu yıldızının bıraktığı parçalar 6 Mayıs’ta Dünya’nın yörüngesiyle kesişecek ve gökyüzünde bir saat boyunca meteor yağmuru gözlemlenebilecek. 

Dünya’dan çıplak gözle görülebilen tek kısa periyotlu kuyruklu yıldız olan Halley son olarak 1986’da dünyamızın yakınlarından geçmiş ve Türkiye dahil pek çok ülkede ilgi kaynağı olmuştu. Halley’in sistemimize yaklaşarak dünyamızı ziyaret edeceği en yakın tarih olarak 2062 yılı gösteriliyor. Ancak Halley’le bir göz teması için o kadar beklemenize gerek yok. 5 Mayıs Pazar’ı 6 Mayıs Pazartesi'ye bağlayan gece, geceyarısından sonra kuyruklu yıldızdan kopan parçaları kayan yıldızlar geçidi şeklinde seyredebilirsiniz.

2 bin yıldır gözlemleniyor

Halley’e ait gözlemler, Çinlilerin kayıtlarına göre M.Ö. 240’a kadar dayanıyor ve 2 bin yıldan uzun zamandan beri her yakın geçişte izleniyor. İngiliz astronom Edmond Halley’in gözlemlerine kadar kuyruklu yıldızların Güneş Sistemi içine geçici olarak uğradıkları sanılıyordu. Bunların düzenli yörüngeler üzerinde hareket ettiğini kimse ciddi olarak düşünmemişti.

Edmond Halley’in öngörüsü

Halley, Newton’un çekim kanunu ve gezegen yörüngelerini kullanarak bazı kuyruklu yıldızların yörüngelerini ilk kez hesapladı. Şu anda Halley olarak bildiğimiz kuyruklu yıldızın 1531-1607 yıllarında başkalarının gözlemlediği kuyruklu yıldızla aynı olabileceğini düşünerek bunun 1758-1759 yıllarında tekrar görüneceğine dair kehanette bulundu. Kendisi bunu görecek kadar yaşamasa da bu öngörünün tutmasıyla kuyruklu yıldıza onun adı verildi.

Dünya'yı her 75-76 yılda bir defa ziyaret eden Halley, Dünya'ya en uzak olduğu noktada bizden 35 astronomik mesafe (AU) uzakta bulunuyor yani Dünya’yla Güneş arasındaki 150 milyon kilometrelik mesafenin 35 katı. Halley'in Güneş'e en yakın olduğu mesafe ise 0.57 AU olarak hesaplanıyor. Halley’in 1986’da geçişi sırasında peşinde sürüklediği meteorlardan birine sonda yerleştirilerek evrenle ilgili yeni bilgiler elde edilmişti.

İşte bu meşhur Halley’den kopan parçacıklar 6 Mayıs’ta gökyüzünde bir meteor yağmuru olarak yağacak. Seri yıldız kaymaları şeklinde gözlemlenebilecek bu doğa olayına tanık olmak isteyenler 5 Mayıs pazar gece yarısından şafak sökene kadar özellikle şehir ışıklarından uzak mekanlarda gökyüzünü seyredebilir.

The Independent

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.