Mescid-i Nebevi’de Esma-i Hüsna sergisi

Mescid-i Nebevi’de Esma-i Hüsna sergisi

Medine Mescid-i Nebevi'de Hattat Hamit Aytaç'ın eserlerinin de yer aldığı Esma-i Hüsna Sergisi büyük ilgi görüyor

İbrahim Ethem Gören'in Haberi

“Esma-i Hüsna” sergisi Medine-i Münevvere ziyaretçilerinin ve halkının yoğun ilgisini çekiyor.

Mescid-i Nebevi Genel Yönetim Binası’nda düzenlenen sergide görsellik ön planda tutulmuş. Sergideki yüzlerce levha dijital baskıyla hazırlanmış. Esma-i Hüsna tabloları pek çok nesnenin üzerine basılmış. Kimi esmalar üç boyutlu vitrayla ziyaretçilerin begenisine sunulmuş.

Sergi alanının dış bölümünde, revaklarda büyükçe, yuvarlak aydınlatma armatürlerin üzerine muhtelif renklerle işlenen Esma-i Hüsna yazıları, güneş battığında kendini iyiden iye belli ediyor. Ziyaretçiler, kandil misali aydınlanan koridorlarda ilerlerken kendini görsel bir zikir şöleninin tam orta yerinde buluyor.

MEDİNE’DEKİ SERGİDE HATTAT HAMİT AYTAÇ’IN ESERLERİ DE YER ALIYOR

Malum olduğu üzere İstanbul hat sanatının başkenti. Medine-i Tahire’deki sergide Hamid Aytaç’ın ve İsmail Hakkı Altunbezer’in kamışkaleminden dökülen ezkar da Ümmet-i Muhammed’in dikkatini çekiyor.

Sergi organizatörleri Hakk Teala’nın isimleriyle ilgili belgesel çekimleri de yaptırmış. Sergi alanında ilgili esma-i Hüsna tablolarının yanına konuşlandırılan büyükçe ekranlarda Esma-i Hüsna’nın delalet ettiği manalara ve yaradılış hikmetlerine dair gösterimler yapılıyor.

ESMA-İ HÜSNA DİJİTAL DEV EKRANLARDA ZİYARETÇİLERİN İLGİSİNE SUNULMUŞ

Serginin bir bölümünde dokunmatik ekran şeklinde tasarlanan büyükçe dijital masalarda ziyaretçiler ilgisine çeken ism-i şerifin üzerine tıklamak suretiyle ilgili ismin esrar ve hikmetine dair bilgiler ediniyor. Ayrıca Mescid-i Nebevi silüetiyle oluşturulan dev ekranın üzerinden akıp giden, yanıp sönen, birden bire ortaya çıkan balonların içerisinde yer alan Esma-i Hüsnalar en çok çocukların ilgisini çekiyor. Hasılı, Mescid-i Nebevi yönetimi hoş bir uygulamaya imza atmış.

Kainatın yaratılışıyla ilgili ayet-i kerimeler ve Cenab-ı Hakk’ın yaratma sıfatıyla ilişkili isimlerine yer verildiği sergi alanında konuyla ilgili ayet-i kerimeler dev panolarda belirirken eş zamanlı olarak Kur’an-ı Kerim tilavet ediliyor. Böylesi hoş bir uygulama sergi temasının ziyaretçilerin hafızalarına özel bir yer edinmesini temin ediyor.

Ayrıca çok büyük celi sülüs formlarda hazırlanarak metal panolara basılan esma-i hüsna levhaları Mescid-i Nebevi Genel Yönetim binasının dış cephesinin üzerinde hat sanatının izzetini Ümmet-i Muhammed’in irfanına arz ediyor.

Mescid-i Nebevi’deki sergi daimi nitelikli bir etkinlik. Dolayısıyla yaklaşmakta olan hac sezonunda her gün 09.00-14.00 ve 16.00-21.00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.



Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.