Mehmet Görmez: Gençliği dinden soğutuyoruz!

Mehmet Görmez: Gençliği dinden soğutuyoruz!

Görmez, din görevlilerine konuştu ve ciddi eleştirilerde bulundu

​Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Gençliği dinden soğutuyoruz” dedi.

Batman’da, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Batman İl Müftülüğü, Yunus Emre Cami Vakfı ve Medrese Âlimleri Vakfı tarafından organize edilen ve çok sayıda İslam âliminin katıldığı "Uluslararası 10'uncu Din Görevlileri Sempozyumu" başladı.

Bu davet İslam davetine zarar vermeye başladı

İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen sempozyumda konuşan Görmez, diital dünyanın tehlikeleri ve davet dilinin önemine vurgu yaptı.

İslam davet tarihinin yepyeni bir döneme girdiğini ifade eden Görmez, “Bu dönemde davetin vasıtaları ve vesileleri o kadar artmıştır ki, zannedilmesin ki bu davetin çok daha önünü açtı. Üzülerek belirteyim aslında radyo televizyon, telefon, internet, sosyal medya vesaire… Bütün bunları davet vesileleri olarak kullanabileceğimiz daveti kolaylaştıran unsurlar değil mi? Ama ben konuda farklı bir kanaate vardım. Bu vesileler artıkça davet daha çok zorlaştı. Basiret ve hikmeti dijital dünyaya taşıyamadık. Bunun için dijital dünyada davet çok zorlaştı. Hatta bu davet İslam davetine zarar vermeye başladı. İslam davetini baltalamaya başladık. Çünkü dijital dünya reklam ve propaganda ile ayakta. İmaj, reklam ve propagandayı basiret ve hikmetle nasıl birleştirecektik. Buna bir usul lazım. Bunu yapamadık. Sonra bu dünya riya ve gösteriş üzerine kurulu bir dünya. Oysa daveti ihlâs ve samimiyetle yapılması lazım. İhlas ve samimiyetimizi, riya ve gösteriş üzerine bina edilen ahlak ve edevat ile nasıl bunu insanlara takdim edecektik. Üzülerek belirteyim biz bunun usulünü geliştiremeden hepimiz sosyal medyaya saldırdık.” dedi.

“Sanal vaizler oluştu”

İnsanlığın dijital dünyada bilgi kaosu ve yorum anarşisi ile karşı karşıya kaldığını belirten Görmez, “Bugün internet üzerinden herkes artık dijital vaaz kürsüleri kurdu. Sanal vaizler oluştu. Ve davetin bütünlüğü bozuldu, paramparça oldu. İnternet, sosyal medya marifetiyle dünyaya hikmetli basiretli mesaj nasıl verilir bunu bilemedik. Ama o dünya kendine uygun hocalar, âlimler ve vaizler üretti. Bir bilgi kaosu ve yorum anarşisi ile karşı karşıya bütün insanlık. Davet ve irşadın, hikmet ve basireti ihlas ve samimiyeti bu dünyaya taşınamadı. Uygunsuz tartışmalar davet adı altında boy gösterdi. Üzülerek belirteyim biz bu dünyayı yönetemeyince, bu dünya kendisine uygun figürler üretti. Ve o figürler bugün insanlara davet adı altında din anlatıyor. En kötüsü davet kürsülerine yalan karıştı. Dijital dünyanın yeni davetçileri en kötüsü servet ve şöhret devşirdiler. Bunlar davetin ahlakıyla bağdaşan şeyler değildir. Bizim oturup yeniden İslam daveti nasıl yapılır, bu imkân ve vasıtalar nasıl kullanılır üzerine düşünmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Yanlış davet dili ile gençliğin dünyasını tarumar etmiş durumdayız”

Gençlerin dini konularda itiraz ve sorularına kayıtsız kalınmaması gerektiğine işaret eden Görmez, son olarak şöyle konuştu:

“Gençliğin dünyasını biz hocalar kullandığımız yanlış davet dili ile ve yanlış üsluplar ile ekran ve sosyal medya üzerinden birbirimizle tartışarak ve didişerek gençliğin dünyasını tarumar etmiş durumdayız. Sadece bu ülkede değil bütün İslam Coğrafyasında. Bütün İslam coğrafyasında gençliğin dinden kopmasına ki ben ona deizm, ateizm demiyorum. Sadece itiraz diyorum. Yerinde itirazlar ve gençliğin soruları diyorum. Biz hocalar olarak işimiz, oturup adam akıllı bu sorulara nasıl cevap vereceğimizi konuşmak ve o itirazlara nasıl cevap vereceğimizi bulmak olmalı. Bunun yerine biz birbirimizle ihtilaf ederek gençliği dinden soğutuyoruz. Dini tahriş ediyoruz. Bunu yaptığımız zaman gençliği yaralıyoruz.”

Batman Valiliği ev sahipliğinde icra edilen sempozyumda hem din hizmetleri hem de eğitim sürecindeki tebliğ ve davet dili konusu masaya yatırılacak.

Mehmet Fatih Akgül, Süleyman Tunç-İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum