Meclisin Kuruluşunun 100. Yılında TBMM ve Devlet Arşivleri Başkanlığından yeni bir kitap

TBMM, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının katkılarıyla kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle “Kuruluş Safhasında Belgelerle TBMM Belgeler-Fotoğraflar” adlı bir kitap yayımladı.

Üç bölüm halinde yayımlanan kitap, tasarımıyla, mizanpajıyla şık bir görünüm arz ediyor.

İlk bölümde Mustafa Kemal Paşa’nın Dokuzuncu Ordu Müfettişliğine atanmasından başlayarak verilen yetkileri, görevinden azli, Amasya Genelgesi, Sivas ve Erzurum kongreleri, BMM’nin açılışı töreni, seçilmiş milletvekili kimlik ve mazbataları, Lozan Barışına katılacak heyet ile ilgili kronolojik sıralamayı takip eden orijinal ve ilginç belgeler bulunmaktadır.

Halifeliğin kaldırılması ve Halifenin bundan sonra TBMM tarafından seçileceği, Abdülmecid Efendinin Halife seçilmesi, Halifeliğin ilga edilmesi ve Osmanlı Hanedanının ülkeden çıkartılması ile ilgili kanunlar ve uluslararası anlaşmalar, taltif madalyaları gibi birçok kimsenin, bilhassa ilim camiasının ve araştırmacıların dikkatini celb edecek belgelerle devam etmektedir.

İkinci bölüm, birinci bölümdeki faaliyetleri destekleyen fotoğraflardan oluşmaktadır.

Üçüncü bölümde ise 23 Nisan’ın “Milli Bayram” ve Çocuk Bayramı” olması, ulusal bayram ve tatil günleri ile ilgili kanunlar, bazı gazetelerde çıkan kutlama haberleri ve resimleri bulunmaktadır.

Kitap 379 sayfadan oluşuyor. Osmanlı Türkçesi ile yazılmış belgelerin orijinal görüntüleri yanında, bire bir çevirileri ile sadeleştirilmiş şekillerine yer verilmiştir.

Hazırlayanlar, bu kıymetli çalışmalarını; “Özgürlüğe ve bağımsızlığa sahip olarak hayat sürdüğümüz coğrafyamızda yüz yıl önce yaşanan kaostan kurtuluşumuzun hikâyesi” olarak özetlemişlerdir.

Bu eser, 30 Ekim 1918’de imzalanmak zorunda kalınan Mondros Mütarekesini kabullenmeyişin, ülkenin adım adım işgal edilerek maruz kaldığı katı ve kötü muamelelerin tersine çevrilişinin hikâyesidir. Bu hikâye topyekün aziz milletimizce yazılmıştır.

Bağımsızlık öyle kolay elde edilmiyor ve kolay elde tutulamıyor. Faturası çok ağır oluyor. Allah böyle ağır faturalar ödetmesin.

Kitabı ilim dünyasına kazandıran TBMM’yi ve Devlet Arşivleri Başkanlığını, hazırlık aşamasında büyük gayretler sarfeden arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.

w1.jpgw2.jpgw3.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum