Masa başı çalışanlar dikkat

Masa başı çalışanlar dikkat

Uzman Fizyoterapist Elif Özkaleli Vardar, iş hayatının getirdiği olumsuz sonuçlara karşı neler yapılması gerektiğini anlattı.

Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan çalışma şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve stresin yarattığı aşırı yüklenme, kişilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlıklarının bozulmasına neden olmaktadır.

Uzun süreli statik çalışma pozisyonları ve ergonomik olmayan çalışma şartları sebebiyle kişilerde meydana gelen rahatsızlıklara dikkat çekmek için kurumlara eğitim veren Fonksiyon Manuel Terapi ve Fizyoterapi Kliniği’nin kurucusu Uzman Fizyoterapist Elif Özkaleli Vardar, vücut farkındalığı, düzgün postürün ne olduğu (duruş), nasıl sağlanacağı ve korunacağı konusunda neler yapılabileceği, yaşam kalitesini sağlamak ve devam ettirmek adına çalışanlara gün içinde nasıl hareket etmeleri gerektiği ve masa başı egzersizleri hakkında önemli önerilerde bulunuyor.

İş yaşamının getirdiği zaman yetersizliği, kontrol edilemeyen faktörler, tekrarlı hareketler, uzun süreli hareketsiz çalışma pozisyonları kişiyi hem fiziksel hem de ruhsal olarak olumsuz etkiliyor. İşle ilişkili sağlık problemlerinden korunmak için öneriler veren Vardar: "İş hayatı, ruhsal durum, yaşam stili ve yaş postür üzerine etki eder ve bozukluklara yol açar. Bu bozukluklar ise bazı hastalıklara sebep olarak iş gücü verimliliğini azaltır. O halde korunma mekanizması olarak en etkili yöntem, yanlış postürün engellenmesi. Özellikle masa başı çalışanlarında düzgünlük egzersizleri ve germe egzersizlerinin düzenli bir şekilde uygulanmasıdır" dedi.

Masa başı çalışanlara öneriler
- Gün içinde başınızı ve gövdenizi dik tutmaya çalışın.

- Belinizin normal eğriliklerini otururken ve ayakta dururken sağlamaya çalışın, gün içinde karın kaslarınızı kasarak bel stabilizasyonunuzu sağlamaya çalışın.

- Öne eğilirken belden değil, kalçanızdan eğilin.

- Bel destekli sandalyeler kullanın.

- Hızlı hareket etmekten kaçının, özellikle hızlıca baş çevirme hareketi yapmayın.

- Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın.

- İş arasında periyodik olarak aralıklar verin.

- Yatarken kalın yastıklar kullanmayın. Sırt üstü ya da yan yatış pozisyonunu tercih edin.

- Kişiye özel olarak belirlenen egzersizleri her 2-3 saatte bir 3’er 4’er tane yapın.

kadınvekadın

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.