Malatya'nın kayısı ihracatı 500 milyon dolara çıkarılması hedefleniyor

Malatya'nın kayısı ihracatı 500 milyon dolara çıkarılması hedefleniyor

​Toprak Mahsulleri Ofisi, pazartesi günü ilk kuru kayısı alımına başlamasıyla kayısı fiyatlarının açıklanacağı ve ilk ihracat hedefinin 500 milyon dolara çıkarılması bekleniyor.

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık,  [Anchor] Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) pazartesi günü ilk kuru kayısı alımına başlayacak olması dolayısıyla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan’ı, ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Özcan, TMO’nun kuru kayısı alımının bir hayalin gerçekleşmesi olduğunu belirtti.

Özcan, “Cumhurbaşkanımızın hafızalarımızda böyle bir sözü vardı. Kuru kayısı da son 20 yıldır her zaman dile getirdiğimiz istikrarsız piyasaların ortada kalkması kuru kayısının ihracat değerinin ülke ekonomisine ve Malatya’mızın her fırsatta daha yüksek olması konusunda gayretler gösteriyorduk. Lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kuru kayısıda piyasaya müdahale kararı bu şehir için çok önemli bir karardı. Özellikle şahsınızın konuyu baştan sonuna kadar takip etmesi her fırsatta bizimle sürekli irtibat halinde olmanızdan dolayı bütün üreticilerimiz, ihracatçılarımız ve üyelerimiz adına sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Kuru kayısı alımının Malatya’nın son yıllarda en önemli başarılarından bir tanesi olduğunun altını çizen Özcan, konuşmasına şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanımızın başkanlığında bu şehre çok önemli hizmetler yaptınız. Özellikle bu son yaptığınız hizmet Malatya açısından çok daha önem arz ettiğini düşünüyorum. Kayısı bu şehrin kaderi, bu şehrin her şeyi, pazartesi günü Tarım ve Orman Bakanımızın ve TOBB Başkanımızın da video konferans ile katılacağı bir program yapacağız. Burada artık kuru kayısı alımı ile ilgili fiyatlar belirlenecek.”

Kayısının TMO tarafından alınacak olması kararını Ticaret Borsası Başkanı Özcan ve yönetim kurulu üyeleri ile paylaşmak için ziyarette geldiğini söyleyen Milletvekili Çalık, "Toprak Mahsulleri Ofisi kayısının fiyatını belirlemesi Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısı için hayati öneme sahipti. Bazen kayısının 5 ve 10 TL’ye düştüğü anları gördük. Kayısı üreticimizin bu konuda yaşadığı sıkıntıyı bizde canlı bir şekilde yaşadık. Kayısı ile ilgili birçok yatırımımızı Malatya’ya kazandırmışken, TARSİM, mazot, gübre desteklerini vermişken, kükürt tesisini Malatya’mıza inşa etmişken, lisanslı kuru kayısı deposunu Malatya’ya kurmuşken, model kayısı fabrikasını kurma hazırlığı sürerken bizim taçlandırmamız gereken bir konu vardı. O da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısı alım kararıydı” ifadelerini kullandı.

Çalık, Malatya’da bütün kesimlerin kayısı alımı kararından mutlu olacaklarını ifade ederek, “İlk hedefimiz Malatya’nın ihracatını 500 milyon dolarlara çıkarmak. 2023 için hedef koymamız lazım. Sanayimizle ve kayısımızla birlikte Malatya ekonomisini güçlendirerek 1 milyar dolarlara inşallah ihracat hedeflerimizi koyarak gerçekleştiririz” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.