Malatya’da Bediüzzaman sergisi açıldı

Malatya’da Bediüzzaman sergisi açıldı

Said Nursi’nin hayatını kapsayan sergi Malatya'da açıldı

Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatını kapsayan ”Barla Yılları”, ”Kastamonu Yılları” ve ”Emirdağ Yılları” başlıkları altında toplanan sergi Malatya'da açıldı.

Niyazi Mısri Kültür Vakfı, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ile Barla Platformu’nca, Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen serginin açılışına AK Parti Malatya Milletvekilleri Cemal Akın, Öznur Çalık ve Mustafa Şahin ile Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Said Nursi’nin talebelerinden Mehmet Fırıncı katıldı.

Serginin açılışında konuşan Barla Platformu Başkanı Said Yüce, bugün önceki nesillerin hayal bile edemeyecekleri bir refah seviyesinde yaşandığını, fakat bu refah seviyesinin aranan huzur ve mutluluğu getirdiğinin söylenemeyeceğini ifade etti. Dünyadaki savaşlar, terör olayları, dökülen kanlar, insanların birbirine verdiği zararlar dikkate alındığında sadece maddi imkanların insanlara aradığı huzur ve mutluluğu vermediğini, veremeyeceğinin açıkça görüldüğünü dile getiren Yüce, gelişen imkanlarla insanların tahrip güçlerinin de arttığını söyledi.
”Bugünlerden çok önce böyle bir geleceğe insanların dikkatini çekmeye çalışan bir büyük mütefekkirin sesi yankılanıyordu ülkemizde” diyen Yüce, Said Nursi’nin bu buhranı ve çözüm yollarını gösterdiğini anlattı.

”Bediüzzaman Said Nursi’nin Doğu illerinde üniversite açılması önerisinin en azından 3 ilde yapılabilmiş olması halinde bu üniversitelerin ilim, irfan ve kardeşlik ortamıyla Türkiye’nin bugünkünden çok farklı bir yerde olabileceği” görüşünde bulunan Yüce, Said Nursi’nin vefatından bu yana geçen yarım asırda pek çok şeyin değiştiğini dile getirdi.
Yüce, şöyle konuştu:
”Artık bu kitapları okuyan insanlar başlarına bir kötülüğün geleceğinden endişe etmiyorlar. İman hakikatlerinin müştakları, herhangi bir baskına uğrama korkusu taşımadan bir araya geliyorlar ve bu eserlerdeki doyumsuz cennet kokularını beraberce teneffüs ediyorlar. Eserler memleket sınırlarını aşalı yıllar oldu, artık dünyanın dört bir köşesinde Risale-i Nur’lar yayınlanıyor, okunuyor, son derece nitelikli ilmi çalışmalara konu oluyor. Fakat o günlerden bugünlere kolay gelinmedi. Bizim bugün rahatça kullandığımız hak ve hürriyetlerimizin faturası, bizden öncekiler tarafından çok ağır bir şekilde ödendi. Bugün biz, kapımızın davetsiz bir misafir tarafından çalınma endişesini taşımaksızın koltuğumuza oturup da bu eserlerden birinin kapağını açtığımız zaman, o kitabın ve bu rahatlığın hangi çileli yollardan geçerek bize kadar ulaştığını düşünmeli ve bizim ebedi saadetimiz için bu çileleri gönüllü olarak çeken insanları bir rahmet duasıyla hatırlamalıyız.”

Sergi 3 gün açık kalacak

Yüce’nin konuşmasının ardından milletvekilleri Çalık, Akın ve Şahin ile Said Nursi’nin talebesi Mehmet Fırıncı, serginin açılışını yaptı.
Said Nursi’nin hayatını kapsayan ”Barla Yılları”, ”Kastamonu Yılları” ve ”Emirdağ Yılları” olarak ayrı başlıklar altında toplanan ve 3 gün açık kalacak sergide, teneke kutular içinde saklanarak üzerine duvar örülmüş risaleler, eserlerin çoğaltılmasında kullanılan ilk teksir makinesi ve Said Nursi’nin talebeleriyle ilgili bilgi ve belgeler de bulunuyor.

Panel

Sergiden sonra Said Nursi’nin vefatının 52. yılı dolayısıyla panel düzenlendi. Panelde, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kazım Yoldaş, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Vehbi Karakaş ile yazar Metin Karabaşoğlu, Said Nursi’nin hayatını ve felsefesini anlattı.

Haberler

Bediüzzaman Said Nursi Etkinlikleri