Madenciliğe ve küçük işletmelere büyük destek

Madenciliğe ve küçük işletmelere büyük destek

Hükümet, madenciliğin ve küçük işletmelerin ek maliyetini üstleniyor. Sadece madenciliğe 250 milyon liralık destek verilecek

Hükümet, büyümeyi canlandırmak, asgari ücretle çalışanların yoğun olduğu sektörleri korumak için kesenin ağzını açtı. Hem madenciliğe hem de küçük işletmelere hayat suyu anlamına gelen düzenleme ile ek maliyetleri devlet üstlenecek. Sabah'ın haberine göre, sadece maden sektörüne yapılacak desteğin 250 milyon liraya ulaşması bekleniyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba tasarı ile atılacak adımlar şöyle:

ASGARİ DESTEĞİ:

Asgari ücretle çalışanın yoğun olduğu küçük işletmeler desteklenecek. Prim ve hizmet belgelerinde, 2015'te kazancı 2 bin 550 liraya kadar bildirilen sigortalı için işverenin 100 liralık sigorta prim yükünü bu yıl Hazine karşılayacak.

DÜZENLİ PRİM:

Sigorta primini süresinde ödemeyen, çalıştırdıkları kişileri sigortalı bildirmeyenler, kuruma prim, idari para cezası ve gecikme cezası bulunan işverenler bu destekten yararlanamayacak.

MALİYET DESTEĞİ:

Yeraltı maden işletmelerinde oluşan maliyet artışlarına destek verilecek. Linyit, taşkömürü işletmelerinde oluşan maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin destek sağlanacak.

TEŞVİK SINIRI YOK:

Sosyoekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine yönelik uygulanan sigorta primi teşvikinde sigortalı sayısı sınırı kaldırılıyor.

TATİL DÜZENLEMESİ:

ÖTV, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisi, belediyelerin tahsil ettiği vergi ve harçlarda mali tatil uygulanmayacak.

250 MİLYON LİRALIK DESTEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, düzenlemenin özel sektör madenciliğine hayat suyu getireceğini söyledi. Alaboyun, desteğin ton ya da çalışan işçi başına olabileceğin belirtti. Deksek miktarının 250 milyon liraya ulaşacağı vurgulanıyor.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.