Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Matis: Ramazan ayındaki görüşmelerde su, çay içmiyorum

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Matis: Ramazan ayındaki görüşmelerde su, çay içmiyorum

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Büyükelçiliğin 2015'ten bu yana geleneksel iftar daveti düzenlediğini belirterek "Ramazan ayı zaten biraz sakinleşme, biraz düşünce, biraz her şeye daha olumlu bakma ayıdır." dedi

Matis, Büyükelçiliğin siyasetçi, diplomat, iş insanı ve gazetecileri her yıl bir araya getiren geleneksel iftar davetini, Türkiye'deki ramazan geleneklerine dair izlenimlerini ve ikili ilişkileri AA muhabirine değerlendirdi.

Büyükelçiliğin her ramazan düzenlediği iftar davetini bu yıl 14 Nisan'da gerçekleştirdiğini belirten Matis, "Bu program kapsamında sadece Ankara'da değil, bütün Türkiye'de önde gelen, bizimle iş birliği yapan arkadaşlarımızı davet ettik. Devlet yöneticisi olsun, iş adamı olsun, kültür faaliyetinde yer alan kişiler olsun, Ankara'dan, İstanbul'dan, Boyabat'tan bile katılımcılarımız vardı." ifadesini kullandı.

Matis, Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkileri en net şekilde anlatan sözcüğün "saygı" olduğunu ve bu iftar davetinin de bunu yansıttığını söyleyerek, "Türkiye ve Macaristan arasında, devletler ve halklar arasında en önemli kelime 'saygı'dır. Biz de Türkiye'deki İslam dinine saygı duyuyoruz. O nedenle de bu kutlu ay içinde olan iftar programını biz de 2015'te düzenlemek istedik." diye konuştu.

Kendisinin 2015'te misyon şefi yardımcısı olarak Türkiye'de görevli olduğu sırada başlatılan bu geleneksel iftarların Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021'de düzenlenemediğini belirten Matis, "Ama artık dedik ki Kovid sanki normal bir hastalığa dönüştü. Bu nedenle bu sene kesinlikle (geleneksel iftarı) yapmak istedik." dedi.

Matis, Ukrayna-Rusya Savaşı'na da dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"En önemlisi bütün Avrupa'da, bütün dünyada barış. Ramazan zaten bu nedenle de önemli ve bizim için çok sembolik bir ay. Ramazan ayı zaten biraz sakinleşme, biraz düşünce, biraz her şeye daha olumlu bakma ayıdır. Bu nedenle de bu ramazan ayı barışçıl bir şekilde geçseydi çok mutlu olurduk. Maalesef savaş hala Avrupa'da devam ediyor, hatta Macaristan'ın bir komşu ülkesinde. Bu bizim uzun zamandır görmediğimiz bir durum."

Ramazanda "saygı"nın önemi

Türkiye'de uzun yıllar yaşayan ve birçok ramazan geleneğine tanıklık eden Matis, buradaki kültür hakkında hiçbir şey bilmediği ilk günlerde ramazan geleneklerini garipsediğini şu şekilde anlattı:

"Davulcular, bilmem ne geliyor, böyle sabah sabah ne oluyor diye dışarıya baktık. Ama tabii bu başka bir kültür. Siz bir ülkeyi ziyaret ederseniz veya orada yaşıyorsanız onu da kabul etmeniz lazım. O nedenle benim için ilk etapta ilginç oldu. Ama ondan sonra tabii ki biraz daha kültürü anlamayla beraber, ramazan ayında biraz kendimi bulmaya çalıştım. Çünkü ramazan ayında benim de biraz farklı tavır göstermem gerekiyor. Mesela herhangi bir görüşmeye gidiyorsam ben de su, çay rica etmiyorum. Çünkü ben oruç tutmuyorsam da o bir saat, iki saat için çok problem olmaz. Yine, 'saygı' kelimesini kullanıyorum. Çünkü ramazan için herhangi bir yabancının Türkiye'de bulunduğu sırada saygı duyması lazım."

Hem Müslüman aleminin ramazan ayının, hem de Hristiyan aleminin Paskalya Bayramı'nın nisan ayına denk gelmesine de değinen Matis, "Bu dini gelenekleri herkesin tutması veya en azından bilmesi lazım. Hristiyan dünyasında Paskalya önemli bir bayram. Macaristan'da Paskalya'dan önceki cuma günü ve ardından gelen pazartesi günü artık dini bir tatil olarak kutlanmaktadır." dedi.

Matis, inançları gereği Paskalya'dan önceki 40 gün et tüketmeyen Macar ailelerin Paskalya'da bir araya gelerek yemek yediklerini anlattı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.