Lazca isim verilmesi köylüleri sevindirdi

Lazca isim verilmesi köylüleri sevindirdi

Said Nursi'nin köyünün ismi de değiştirilmişti...

İçişleri Bakanlığı kararıyla, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Murat köyüne, eski ismi Lazca "Komilo" verilmesi köylüleri sevindirdi.

İlçeye bağlı Murat Köyü'nün ismi muhtar Lütfü Sezgin öncülüğünde köylülerin de isteği ile nisan ayında muhtarlık ve ihtiyar meclisi onayı ile 50 yıl önce değiştirilen "Komilo" olması için müracaatta bulunuldu. Gerekli işlemlerin ardından İçişleri Bakanlığı 25.12.2015-7247 sayılı kararı ile isim değişikliğini onayladı.

Köyde yaşayan Ömer Eskivar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Murat Köyü denince insanların bölgeyi bilmediğini ifade eden Eskşivar, "Biz sürekli köyün ismini Komilo olarak kullandığımız için herkes biliyordu. Yaşlıların nüfus cüzdanında dahi doğum yeri Komilo yazıyordu. Böyle olması daha iyi oldu. Komilo denilince herkes Çamlıhemşin'e bağlı bir köy olduğunu artık biliyor" dedi.

Komilo'nun anlamını bilmediğini vurgulayan Eskivar, Gürcüce veya Megrelce olabileceğini ifade etti.

Osman Durmuş da eski ismin alınması için köyün büyük bölümünün destek verdiğini söyleyerek, "Lazca'da 'Komoli' 'güvenilir erkek adam' demek. Bizde bunun zamanla değişerek 'Komilo' olduğunu düşünüyoruz. Eski ismin alınması hepimizi mutlu etti" diye konuştu.

İsmail Durmuş ise gençler olarak eski ismin alınmasını desteklediklerini, tarihi yaşatmanın önemli olduğunu dile getirdi. 

SAİD NURSİ'NİN KÖYÜNÜN ADI DA DEĞİŞMİŞTİ

Hizan'a bağlı Kepirli köyünde dünyaya gelen Bediüzzaman Said Nursi'nin köyünün ismi, İçişleri Bakanlığının 28.06.2012 tarih ve 3617 sayılı Bakan onayı ile "Nurs" olarak değiştirilmişti.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.