Kutsal topraklardaki hacılar ilk cuma namazını kıldı

Kutsal topraklardaki hacılar ilk cuma namazını kıldı

Kutsal topraklardaki hacı olan yaklaşık 2 milyon Müslüman, ilk cuma namazını Mekke'de kıldı.

On binlerce hacı, Arafat vakfesinin ardından ilk cumalarını Mescid-i Haram'da kılmak için sabahın ilk saatlerinde yollara düştü. Mescid-i Haram'a giremeyen Müslümanlar ise cuma namazını mescidin avlusu ile çevre sokaklarda eda etti.  

Kabe imamı Halit El Gamidi, cuma hutbesine hac, kurban, Arafat, Müzdelife ve Mina hakkındaki ayet ve hadisleri okuyarak başladı. 

Hutbede, Mina'da yaşanan izdihamı değerlendiren Kabe İmamı Gamidi, Suudi Arabistan'ın bütün güvenlik teşkilatlarıyla ellerinden geleni yaptığını ifade ederek, ''Fakat hacılar talimatlara, uyarılara maalesef uymamıştır. Facia da kurallara uymayan bu hacılar yüzünden yaşanmıştır. Yoksa burası en hayırlı, en şerefli mekandır. Burayı koruma şerefini Suudi Arabistan ziyadesiyle yapıyor. Bu işin içinde siyasi bir kazanım yoktur. Emniyeti koruma açısından bütün önlemler alınmıştır'' dedi.

''Bazı insanlar bundan fitne çıkarmak istiyorlar'' iddiasında bulunan Kabe İmamı Hamit El Gamidi, hutbede şunları söyledi:

''Biz bu olayın hüznü içindeyiz. Yüz binlerce hacıya hizmet ediyoruz. Allah bize hacılara hizmeti kolaylaştırsın. Biz Allah'ın takdirine kızmıyoruz, kızamayız hiçbir şekilde, karşı da çıkmıyoruz.  

On binlerce kişi hacılara hizmet için ellerinden gelen gayreti gösteriyor. Onların sıkıntıları gidermek için talimatlar, korunaklar hazırlıyorlar, aç olanı yediriyor, giyeceği olmayana giyecek veriyorlar. Ellerinden geleni çabayı gösteriyorlar.''

Yemen ve Suriye'de yaşananlara dikkati çeken Kabe İmamı Gamidi, hutbesini şöyle tamamladı:

''Allah, Suriye'de aşırı gidenlerin şerrinden bizleri korusun. Takiye yaparak dini değiştiriyorlar. Dini satın almışlar, insanlara o şekilde gösteriyorlar, aslında kalplerinde kin vardır. Allah bütün Müslümanlardan sıkıntıyı gidersin.

Allah, Mescid-i Aksa'yı ilk kıble kılmıştır. Onlar da fitnelere gark olmuştur. Ama Allah'ın izniyle sabrederlerse sıkıntılarını giderecektir. Sabırdan sonra zafer vardır, Allah onların yaptıklarını görüyor. Allah bu dünyada ya da ahirette müjdeyi nasip edecektir, ama sabretmek gerekir. 

Ey hacılar, alem şahittir ki Suudi Arabistan, bütün müesseselerini sizin hizmetinize sunmuştur. Sizin işinizi kolaylaştırmak için. Bütün talimatlara, yönlendirmeler tabi olun. Bu işte sizin hayrınız düşünülüyor. Siz Allah'ın evine geldiniz, Allah haccınızı kabul etsin. Günahlarınızı affetsin.''

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.