Kürt/Demokrasi açılımında (Nurcular) neler yapabilir?

Dr. Levent Bilgi Bey’in sorusu (Kürt/Demokrasi Açılımında Nurcular Nerede?)hakkında düşündüm, aklıma gelen fikirleri sizlerle paylaşmak istedim. Sadece Nurcular’ın yapabileceği işler olarak değil, bütün Türkiye genelinde düşündüm.

Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki durumlarını örnek aldım, Türkiye’deki durumlarla aynısı değil ama yine bazı benzerlikler var diyebiliriz. Hiçbir durum diğerine yüzde yüz benzemez zaten.

Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan bazı proje örnekleriyle birlikte, kendi aklıma gelenler:

Siyasal ve hukuki: Zulüm edenler tespit edildi, hapise ve mahkemeye gittiler, cezalarını çektiler veya asıldılar. Kaçabilen diğer suçlular ömür boyu Avrupa’dan uzak kaldılar.
Türkiye: Siyasi olarak güzel açılımlar var. Nurcular bu yasalara uyan her türlü projeyi dile getirebilir, pratiğe geçirebilirler. Hak, hürriyet, hukuk, demokrasi, laiklik gibi terimlerin islami yönünün bilimsel makaleler halinde çıktısını alıp, sokaklarda elden dağıtabilirler…

Yurtiçi-Şehirler(-/köyler)-Arası Kardeşlik : Twin-City-Projekt (Kardeş-Şehir-Projeleri): Mesela Ankara, Tunceli ile kardeş şehir olacak. Ticari, kültürel, eğitim vb. alanlarda daha sık olan bir iletişim sunulacak…
Nurcular bu şehirlerarası projelere belediyelerin/devletin de sunduğu imkanlarla destek olacaklar.
Bu proje aynı zamanda köylerarası da olabilir. Ankara’nın bir köyü ile Tunceli’nin bir köyü arasında kardeşlik kurulacak. Vakıflar da bu projelere destek olabilirler.

Doğulu Dost Aile Projesi ve özel alanda kardeşlikler kurmak: Avrupa’daki düşmanlıkların giderilmesi için 2. Dünya Savaşı’ndan sonra oldukça başarılı bir proje gerçekleştirildi. Türkler ve Kürtlerin arasında bu projenin Allah’ın izniyle çok daha iyi ve olağanüstü olumlu sonuçlar getireceğini düşünüyorum.
Mesela Fransız/Alman aileler ve bunların okuyan öğrenci çocukları arasında dostluk bağları kuruldu. Fransız öğrenci, Almanya’ya geldi, Alman ailenin yanında yaşadı ve uzun bir süre onların yanında okula gitti, hem dil öğrendi, hem kültürlerini, dinlerini öğrendi, hem de okulunu aksatmadı.Aynı şekilde Alman Öğrenci de Fransa’ya gitti, Fransız ailenin yanında yaşadı, Fransızca öğrendi, okula gitti. Aynı proje Alman-Amerikan, Alman-İngiltere gibi devletler arasında da yapıldı, halen de yapılıyor. Avrupa’da bu artık sonu olmayan bir proje haline dönüştü. Bunu organize eden enstitüler bile var. Böylelikle hepsi dost oldu, düşmanlıkları bitti, o zamandan beri asla birbirleriyle savaşmadılar.Bu projeler neticesinde Alman Halkı çok dil bilen bir ırk oldu. Her dilde akıcı dil ile en üstün derecede yabancı dilden çeviri yapabilen insanlar yetişti.Her türlü yabancı kitap çevirisi mevcut. Her alanda (kültürel, sanatsal, siyasal, medya) birbirleriyle iletişim içindeler.Birlikte şirketler kurdular.Kültürel farklılıklarıyla zenginleştiler.

Aynı şekilde Türk ve Kürt aileler de çocuklarını bir süreliğine „Türkiye’nin diğer ucuna“ gönderebilirler.Çocuklarını doğuya göndermeye korkan veliler, ilkönce bir Kürt çocuğunu Türkiye’nin Batısına davet edebilirler.Tabii ki aileler de birbirleriyle tanışacak.
Karşılıklı olarak her aile diğer doğulu aileye destek olabilir.Evin annesi, Kürt annesine, evin babası, Kürt babasına, çocuklar da karşılıklı olarak birbirlerine destek olabilirler.
Her ailenin bir „Doğulu Dost Ailesi“ olabilir.Her öğrencinin, bir doğulu arkadaşı olabilir…

Kültür/Sanat Alanı: Çeşitli yöresel yemekler, el işleri, folklor gibi kültürel zenginlikler karşılıklı olarak bazı festival ve etkinliklerde tanıştırılabilinir.Fotoğrafları çekilerek kitap haline getirilebilinir.İnternet sitesi kurulup, devamlı iletişim halinde kalınabilinir.Bu festivaller, kültürel zenginlikler ileride turizme destek olabilir.
Tiyatro oyunları bu projeye dahil edilebilinir.Türk ve Kürtler arasındaki iletişimdeki tipik durumlar komedi olarak sunulabilinir.

Eğitim: Nur Talebesi öğretmenler gönüllü olarak doğuda hizmet verebilir.Çocukların eğitim ihtiyaçları devlet ve halkın bağışlarıyla giderilebilinir.Değişik bilgi,edebiyat, sanat yarışmaları düzenlenip, yetenekli öğrenciler belirlenebilinir.Böylelikle her öğrenciye yeteneğine göre destek olunabilinir.

Kardeş Okul Projesi: Avrupa’da çok yaygındır.Okullar kendi aralarında birbirlerine destek olurlar, maddi imkanlar sağlarlar, ilmi paylaşımlar yaparlar.Öğrenciler her iki okulda da bir süreliğine okurlar.Batı ve Doğu Türkiye arasındaki okullar kardeş okul olabilirler.
Kardeş Üniversite Projesi’nde Avrupa Üniversiteleri’yle, dünya genelindeki üniversiteler kardeşlikler kuruyorlar.

Dini Projeler: Her doğulu köye bir medrese kurulabilinir.(Şehirlerde medreseler mevcut imiş galiba) Sempozyumlar düzenlenebilinir. Doğuya bir Din Bilimleri Merkezi açılabilinir.Arap Ülkelerinden, Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve İran’dan da Din Bilimciler gelip, doğayı seyrederek ilmi sohbetler yapabilirler.

Turizm: Nur Talebeleri “Nour-Tour” diye bir seyahat şirketi kurabilirler.Yabancı dil bilen NurTalebeleri, turistlere Türkiye’nin doğusunu gezdirebilirler.Ama bu diğer seyahatlara benzemeyen nurlu bir tur olacak, ismi de öyle…Seyahatta dinlenme tesislerinde değişik islami konular konuşulabilinir, turistler tabiatı seyrederek, tefekkür ederek islami konuları dinleyebilirler.Hatta müslümanlarla oturup, Kur’an tilaveti dinleyebilirler.Müslümanlarla birlikte yaşamayı deneyerek, birlikte sabah namazına kalkabilirler.Çünkü böyle şeyler yaşamak Avrupa’lılara çok ilginç geliyor, çok merak da ediyorlar…

Ayrıca Avrupa Birliği’ne proje örnekleri sunarak, milyonlarca Euro maddi destek de alınabilinir.
Avrupa’dan öğrenciler gelerek, yeni teknikleri, tarımcılık, yol yapımı vb. gibi alanlarda doğuyu destekleyen projelerde gönüllü hizmet yapabilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
13 Yorum