Kurbanınız ibâdet olsun...

Kurbanınız ibâdet olsun...

Yeni Akit yazarı Doç. Dr. Serdar Demirel'in "Kurbanınız ibadet olsun" adlı yazısı.

Risale Haber - Haber Merkezi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Demirel'in bugün Yeni Akit gazetesinde yayımlanan "Kurbanınız ibadet olsun..." yazısı.

"Bugün Kurban bayramı. Kuşkusuz Müslümanların özel günlerinden, İslâm’ın sembol ibâdetlerinden birisi. Hacıların adanmışlığı, hac hasretiyle yananların özlemi, bayram namazıyla surur ve mutluluğu paylaşanların coşkusu, Allah’a adanan kurban ibâdetini yerine getirenlerin heyecanı hep iç içe...

Özünde hüznü de barındırır bu bayram. Çünkü bayram yapamayan kardeşlerin sızısını derininde hissetmek de vardır. Ümmet bir beden gibi bütünse eğer, bedenin bir yeri sızladığında bedenin diğer uzuvlarının bunu hissetmemesi mümkün mü? Bu yüzden İslâmî cemaat ve STK’ların kurbanların bir kısmını o mağdur ve mahzun coğrafyalarda vekaleten paylaşması önemlidir. 

Kurban İbrahimî samimiyettir, istikamettir, teslimiyettir ve yakınlıktır. Malum İbrahim Peygamber kavmiyle imtihan edilmişti. Putları kırdığı için ateşe atılmıştı. Bunlar büyük imtihan olsa da yine de tahammül sınırları içindeydi. 

Ya bir ömür boyu yolunu beklediği, hasret duyduğu ve fakat ihtiyarlamışken nasip olan İsmail’iyle imtihan olmak! Sevgisini üzerine titrediği biricik oğluna yöneltmişken onu kurban etme emrine itaat etmek, kolay mıdır? İşte bu İbrahim’in (as) en zor imtihanıydı..

Filhakika kurban İbrahim (as) gibi en sevdiğini Allah’a (c.c) adamaktır. Allah’la (c.c) kul arasına girecek engelleri kaldırmaktır. Kulluğu, tevhidî teslimiyeti gölgeleyecek ne varsa onu aradan çıkarmaktır. Hiçbir şeyi Allah (c.c) kadar sevmemek, bağlanmamaktır. Zahiren olmasa da derinlere saklanmış gizli dahi olsa varsa eğer gizli şirkten kurtulmaktır. Bu sebeple Kurban hâlis bir tevhit şuuruna davettir.

Yanlız sana yöneldim, yanlız senden yardım ister, yalnız sana ibâdet ederim. Hiçbir sevgiyi senin sevgine denk tutmam, hiçbir tutkuyu sana bağlılığın önüne geçirmem, inancının ilanıdır.  

Muvahhidlerin atası olan İbrahim’in (as) imtihanı budur. Sevgide de Allah’a şirk koşmayacak, mutlak sevgi ve itaati sadece Allah’a hasredecektir. Bu çok masum olan evlat sevgisi dahi olsa değişmez hakikattir... 

İbrahim Peygamberin imtihanı büyüktür de İsmail Peygamberin imtihanı küçük müdür? O da babasının teslimiyetine teslimiyet katmıştır. Dolayısıyla kurban, kuşkusuz İsmail gibi şeksiz şüphesiz teslim olmaktır da. 

Bir koçla insan kanı korunmuş; teslimiyet, takva, istikamet ve tevhit öne çıkartılmıştır. Kurban o özel günün manasını hatırlamak ve hatırlatmaktır. Kurbanın sembolik manası, baba oğul iki peygamberin istikamet imtihanını onların rol modelliğinde kendi kişisel tecrübemizde var etmektir. Bizden Allah’a ulaşacak olan da sadece bu takvadır.. 

Kurban ibâdettir derken kurban tatil değildir de demiş oluyoruz. Kurban ibâdettir derken bir adet olmadığını, kurban pratiklerine içkin metafizik bir boyut olduğunu da ikrar etmiş oluyoruz. Bu bilinç, bu niyet ibâdetle âdet arasını tefrik eden yegane unsurdur.  

Efendimiz (sas) Buhari’nin rivâyet ettiği ilk hadiste “Ameller niyetlere göredir” buyurmuştur. Niyet de kalbin kastıdır, kalpte Allah bilincini canlı tutmaktır, ameli O’nun için yapmaktır. Kurbanı bu şuurla idrak etmek kurbandan kasıt olan kurbiyeti/yakınlığı kesbetmektir. 

Not: Tüm Müslümanların Kurban Bayramı’nı tebrik eder, bahusus yanan coğrafyamızda her türlü musibetlerle imtihan olan kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Mevla’dan dilerim."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.