Kur'an'daki o cümlelerin herbirisi, arkadaşlarına hem babadır, hem oğul

Kur'an'daki o cümlelerin herbirisi, arkadaşlarına hem babadır, hem oğul

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

Sual - الۤمۤ * ذٰلِكَ الْكِتَابُ لاَرَيْبَ فِيهِ هُدًى لِلْمُتَّقِينَ 1 âyet-i kerimesinin cümleleri, atf ile birbiriyle bağlanmamış olması neye binaendir?

Cevap - O cümleler arasındaki şiddet-i ittisal, bağlılık ve sarılmaktan bir ayrılık yoktur ki, birbiriyle bağlanmaya lüzum olsun. Zira, o cümlelerin herbirisi, arkadaşlarına hem babadır, hem oğul; yani, hem delildir, hem neticedir.

Evet, الۤمۤ lisan-ı haliyle hem muarazaya meydan okur, hem mu'ciz olduğunu ilân eder. ذٰلِكَ الْكِتَابُ 2 hem bütün kitaplara fâik olduğunu tasrih eder, hem müstesna ve mümtaz olduğunu izhar eder.

اَرَيْبَ فِيهِ 3 hem Kur'ân'ın şek ve şüphe yeri olmadığını tasrih eder, hem müstesna ve mümtaz olduğunu izhar eder. هُدًى لِلْمُتَّقِينَ 4 hem tarik-i müstakimi irâe etmekle muvazzaf olduğunu gösterir, hem mücessem bir nur-u hidayet olduğunu ilân eder.

İşte bu cümlelerden herbirisi, ifade ettiği birinci mânâsıyla arkadaşlarına delil olduğu gibi, ikinci mânâsıyla da onlara neticedir.

Dipnot-1: "Elif, Lâm, Mîm. İşte bu kitapta hiç şüpheye yer yoktur; takvâ sahipleri için bir hidâyet kaynağıdır." Bakara Sûresi, 2:1,2.
Dipnot-2: "Bu kitap (Kur'ân-ı Kerim)." Bakara Sûresi, 2:2.
Dipnot-3: "Onda hiç şüpheye yer yoktur." Bakara Sûresi, 2:2.
Dipnot-4: "Takvâ sahipleri için bir hidâyet kaynağıdır." Bakara Sûresi, 2:2.

Bediüzzaman Said Nursi
İşârâtü'l-İ'câz