Kur’an’a doğru bakış

Kur’an, Allah’ın sözüdür. Hz. Muhammed (s.a.v) efendimize indirilmiş,okunması ibadet olan, okunmasıyla Allah’a ibadet edilen bir kitaptır.Bu özelliğe sahip hiçbir dil ve hiçbir kitap yoktur. Kur’an, sadece Araplara değil, tüm insanlığa gelmiş Allah’ın mesajıdır.

Kur’an, her asrın, her milletin, her bölgenin tabiatına uygun üslubu bulunan, 14 Asır boyunca farklı bölgelere, farklı ırklara, farklı renklere, farklı dillere, farklı karakterlere sahip insanların ihtiyaçlarını karşılayacak, duygu ve düşüncelerini besleyecek, herkese: “tam bana göre bir kitap” dedirtecek mahiyette ve heybette bir kitaptır.

Kur’an, Peygamberimizin en büyük mucizesi ve en büyük silahıdır.Bu mucize ile ve bu silahla Peygamberimiz bütün düşmanlarını yenmiştir.Sözle peygamberimizi yenemeyenler, kaba kuvvetle yenmeye çalışmışlardır. Değil Kur’an’ın bir benzerini, on suresinin dahi bir benzerini, hatta tek bir suresinin dahi benzerini getirememişlerdir. Kur’an’ın yayılmasını önlemek ve etkisini kırmak için mukabele-i bil hurufu bırakmışlar, mukabele-i bissuyufa başvurmuşlardır. Yani harflerle savaştan kaçmışlar, kılıçlarla savaşa sarılmışlardır. Kur’an’ın onları bu şekilde acze düşürmesi, Kur’an’ın mucize oluşunun isbatıdır. Kur’an’ın mucize oluşunun isbatı da, Peygamberimizin, hak ve son Peygamber oluşunun önemli delillerinden biri olmuştur.

Kur’an’ın korunması Allah’ın garantisindedir. Onun içindir ki Kur’an, ondört asırdan bu tarafa tahrif görmemiş, bir harfi değişmemiş tek kitaptır.

Onu, Mümin (emniyetin kaynağı) olan Allah göndermiş, emin bir melek getirmiş, emin bir elçi sunmuştur. Bu kadar emin ellerle gelen bir kitaptan hiç şüphe edilir mi?

Kur’an’a uyan sapmaz, cehenneme düşmez. Ondan yüz çevirenin iki yakası bir araya gelmez, maddi ve manevî sıkıntılardan kurtulamaz. Bu dünyada onu görmeyen, ahirette gözsüz dirilir. Onu unutan ve gündemden çıkaran dünya ve ahirette unutulur, gündemden atılır.

Kur’an’ın, Kur’an’da geçen çok isimleri vardır. Onlardan biri Kur’an’dır. Bu Kur’an, en doğruya, en mükemmele, en güzele götürür, buyuruyor Allah. Kur’an’ın bir ismi kitaptır. Bir ismi, furkandır, hakkı batıldan ayırır. Bir ismi zikirdir, bir ismi tenzildir, bir ismi nurdur, bir ismi hidayettir, bir ismi şifadır, bir ismi rahmettir, bir ismi öğüttür, bir ismi mübarektir, bir ismi mübindir, bir ismi Büşra (en büyük müjde) dır, bir ismi azizdir, bir ismi meciddir, bir ismi beşirdir, bir ismi nezirdir.

Kur’an, sayısız kitap ve kütüphaneye kaynak olmuş, birçok devlet ve imparatorluklar kurdurmuş, dünyaya her şeyi ile faziletten ibaret büyük bir medeniyet armağan etmiş, ortaya koyduğu kültür ve medeniyetiyle Avrupa’ya üstat olmuş bir kitaptır.

Başta Türkiye olmak üzere bütün dünya devletleri ve hükümetleri hatta bütün insanlık onun üzerine titremeli, onu anlamalı, bellemeli, ona hizmet etme şerefine nail olmak için çalışmalı, örgün eğitim içerisinde en büyük yer ona verilmeli. Çünkü o alemlerin rabbi Allah’ın mesajıdır. Çünkü o Hakiki Sevgiliden gelen bir mektuptur. Çünkü her iki dünyanın cennet ve saadetine nail olmak onun esrarını anlamaya bağlıdır. Alemlerin dizgini, hazineleri, anahtarları da Allah’ın elindedir. Allah dilediğine verir aziz eder. Dilediğinden alır, zelil eder. (1)

Hz. Peygamber (s.a.v) Kur’an’a hizmet eden milletlerin kalkınacağına, Kur’an’ı terk eden milletlerinde gerileyeceğine işaretle şöyle buyuruyor:

“Hiç şüphe yok ki Allah, bir kısım milletleri bu kitap sayesinde yükseltir. Yine bir kısım milletleri de onun sayesinde alçaltır, geriletir.” (2)

Öyle ise bir kısım zavallıların sandığı ve dediği gibi Müslüman’ı ve İslam âlemini geri bırakan İslam ve Kur’an değildir. İslam âlemini geri bırakan birinci sebep:Müslümanların İslam’dan ve Kur’an’dan uzak kalmaları, din hizmetlerindeki ihmalkârlıkları, dünya zevkine aldanıp nefis ve şeytana mağlup olmalarıdır.İkinci sebep de: İslam âleminin başına musallat olmuş, ithal, tek gözlü, tek ayaklı ve tek kollu çarpık zihniyetler ve eğitimlerdir. Bir eğitim sisteminde dünya var ve ahiret yoksa o sistem yarımdır; bir tarafı felçli bir insan gibidir. Felçli bir insan, sağlamlarla nasıl yarış yapacaktır? İşte gerileyişimizin ve huzursuz bir toplum haline gelişimizin sebeplerinden biri de bu: Ahirete imansızlık. Halbuki Kur’an ahireti dünyadan daha önemli, daha ciddi olarak göstermektedir. (3)

DAVET:

Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi bir törene hazırlanıyor. O törenin adı: Bahar Kız Kur’an Kursu Hafızlık Merasimi. 21 Ekim 2012 saat 14’de hep beraber o salonda olacağız inşallah. Davetlisiniz. Süprizlerle karşılaşacaksınız. Lütfen kimselere söz vermeyin.

DİPNOTLAR:

1-Al-i İmran, 3/ 26

2-Müslim, müsafirin, 269; İbn-i Mace, Mukaddime, 16. Had. No: 218

3-bkz. A’lâ, 87/ 16-17 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.