Kur'an-ı Kerim'i gönül gözüyle öğreniyorlar

Kur'an-ı Kerim'i gönül gözüyle öğreniyorlar

Erzurum'da bir öğretmenin girişimleriyle başlatılan kursta, görme engelli öğrenciler "Braille" alfabesiyle Kur'an-ı Kerim'i öğreniyor.

Erzurum'da bir öğretmenin girişimleriyle başlatılan kursta, görme engelli öğrenciler "Braille" alfabesiyle Kur'an-ı Kerim'i öğreniyor.

Erzurum'da görme engelli Türkçe öğretmeni Alper Tanyeli'nin girişimleri sonucu Yakutiye Kaymakamlığı ve Müftülüğü tarafından görme engelli öğrenciler için Kur'an-ı Kerim'i öğrenme kursu düzenlendi.

Kız ve erkekler olmak üzere 10'ar kişilik gruplara ayrılan öğrenciler için Soğucak köyü ve Aziziye Kuran Kursu'nda özel sınıflar hazırlandı.

Öğrenciler, gönüllü rehber öğretmenler ve kurs hocaları gözetiminde "Braille" alfabesiyle Kur'an-ı Kerim'i dokunarak öğrenmeye çalışıyor.

Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 haftadan beri süren kurs sayesinde öğrencilerin yaz tatilinde Kur'an'ı öğrendiğini, bunun dışında "Siyer" ve "Fıkıh" dersleri aldığını söyledi.

Kursun yatılı düzenlendiğini aktaran Katırcı, "Bu konuda 'Acaba öğrenebilirler mi veya öğretilebilir mi' şeklinde bir tereddüt oluştu. Öğrenciler normal bir insandan bile daha hızlı öğreniyor. Sosyal projelere, özellikle de dezavantajlı gruplara yönelik projelere çok önem veriyoruz. Bu çocuklara 'engelli' demeye dilim varmıyor. Bu 'engelsiz aslanlar' için her şeyi yaparız" dedi.

İlçe Müftüsü Osman Yazıcı da kurs talebini dikkate aldıklarını ve uygulanabilir olduğu konusunda fikir birliğine vardıklarını dile getirdi.

Geçmişte de benzer talepler geldiğini kaydeden Yazıcı, "Ancak engellileri yakından tanımadığımız, onların fiziki kapasite ve kabiliyetlerini bilmediğimiz için bize uzak bir dünyayla karşı karşıyaydık. Özellikle Alper hocamız bu işin mimarlarındandır. Biz sadece kurs vermiyoruz. Dini bilgiler ve dini hayata uygulama şekilleri içinde buradaki manevi atmosferi solumalarını sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Çocukların engelsiz birinden daha kısa sürede öğrendiğine şahit olduklarını belirten Yazıcı, öğrencilerin, birkaç günde Kur'an-ı Kerim'i rahatlıkla okuyabilecek seviyeye geldiğini vurguladı. 

'Engelliler ibadetten muaf değil'

Öğretmen Tanyeli ise yüzde 80 görme engeli bulunduğunu, bu nedenle engellilerin birçok şeyden mahrum olduğunu bildiğini söyledi.

Tanyeli, "Dinden, dinin getirdiği güzelliklerden mahrum bırakılmamak adına Kur'an'ı öğrenmeye ihtiyacımız var. Bizler ibadetten muaf değiliz. Toplumda her ne kadar muaf olduğumuz söylense bile biz engelliler, gerekli şartlar oluştuğu takdirde her türlü zorluğu başarırız" diye konuştu.

Öğrenci Ömer Faruk Bektaş da kursun açılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Normal bir Kur'an-ı Kerim'in hediyesi 15-20 lira ancak Braille alfabesiyle olan bin 300 ila bin 500 lira arasında. Devletimiz her konuda yardım yapıyor ama bu konuda biraz sıkıntı çekiyoruz. Maddi imkansızlıklar nedeniyle temin edemiyoruz. Hayırseverlerden de bu konuda yardım bekliyoruz" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.