Küçük bir ilçede büyük bir hizmet merkezi Kula Moral Kültür Merkezi

Kula Manisa iline bağlı küçük bir ilçe. Ancak bu küçük ilçede, üstelik 8 aylık bir sürede çok büyük bir başarıya imza atıldı. 14 Aralık 2007 tarihinde açılan Kula Moral Kültür Merkezi (MKM) gerek kuruluş gayesi gerekse günümüze kadar bu gayeye yönelik gerçekleştirilen başarılı organizasyonlarıyla tüm Türkiye’ye örneklik teşkil edecek bir konuma geldi.

Aslında Kulalı himmet sahibi fedakâr hizmet gönüllülerinin tutuşturduğu bu hizmet meşalesinin ilk kıvılcımına şahid olanlar bu başarıyı bekliyorlardı. Kula MKM’nin açılış merasimine katılan Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, Eski Çevre Bakanı Rıza Akçalı, Kula Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Kula Belediye Başkanı Halil Gülcü, ilçe Müftüsü Yusuf Aslan, araştırmacı-yazar Yavuz Bahadıroğlu, Manisa Kültür Vakfı Başkanı Ali Katıöz, bu vakfın temsilcileri ve çok sayıda davetli sözbirliği etmişçesine aynı hisleri, aynı ümitleri ve aynı duaları dile getirmişlerdi.

SEKİZ YILDA 10 BİN KİTAP OKUNDU

Ramazan Demir Kula’lı bir esnaf. Nalbur dükkanı var. Belki “Ne alaka?” diyeceksiniz ama, dükkanında tam sekiz yıl boyunca, “Al Götür Oku Getir” mesajıyla, kitapseverlere dükkanını, daha doğrusu gönlünü açmış.
Neticesi ne mi olmuş?

Kendi dilinden öğrenelim:
“Bu faaliyetimize başladıktan sonra kısa sürede, bilhassa gençlerde büyük ilgi ve alaka gördük. Öyle ki okul çıkışlarında öğrenciler gruplar halinde geliyor, kitap alıyor veya değiştiriyor, bu esnada okuduklarıyla alakalı çeşitli sorular yöneltiyorlardı. Bu durum tabiri caiz ise çölde su arayan insanın hali gibi bizi heyecanlandırıyordu. Ve bu sekiz yıllık zaman içinde 10.000’in üzerinde kitap değiştirdik.”

Kitap okuma ve okutma aşkı şiddetlendikçe, daha fazla okura daha çok hizmet sunabilme arayış ve çabasını ortaya çıkardı. İşte bu arayış Ramazan Demir’in ifadeleriyle bakın nasıl sonuçlandı:

“Esnaf olduğumuzdan dolayı tam olarak ilgi ve alaka gösteremiyor, üzülüyordum. Nihayet Kula’daki gönül ve dava dostlarımızla beraber, Manisa İlim ve Kültür Vakfı’na bağlı olarak, kütüphane özelliğini de taşıyacak bir kültür merkezi kurmanın büyük bir ihtiyaç olduğunu düşündük. ‘Moral Kültür Merkezi’ni teşkil etmedeki gayemiz okuyan, araştıran, düşünen, üreten bir gençlik için sorumlulukları yerine getirebilmekti. Nihayet böyle güzel bir neticeyi görmek hepimize nasip oldu.”

KULA MKM’NİN HANIM KAHRAMANLARI

Açılışından günümüze birbirinden güzel, alabildiğine etkili ve verimli faaliyetlere ev sahipliği yapan Kula MKM’nin asıl kahramanları hanımlar olmuştu. Çünkü Kula’da böyle bir merkeze olan ihtiyaç öteden beri Kula’lı hanımların sergiledikleri gayret ve fedakârlıkların neticesinde kendini göstermişti. Özellikle Moral FM’in bir yansıtıcı aracılığıyla Kula ve çevresinde dinleyicilere ulaştırılması, hanımların hizmetlerine büyük katkı ve hareketlilik sağlamıştı.

Zeynep Arslan, Kula MKM’nin ortaya çıkış serüvenini ve ardından yaşanan birbirinden güzel hizmetlerini bizzat içinde yaşayarak anlayan ve anlatanlardan birisi. “Bizim için Kula MKM’nin açılması demek yıllardır işitmeyen, yürüyemeyen, konuşamayan bir insanın sapasağlam bir hal alıp hayata dönmesi demekti.” diyor. Kendisi ve diğer hanım hizmet gönüllüleri elinde kitabıyla karşılarında duran her şahsa, her kim olursa olsun hep “Acaba insanlığın kurtuluşu, ümidi bu insan olabilir mi?” diyerek bakmışlar.

KULA MKM NASIL ÇALIŞIYOR?

Zeynep Arslan’ın dilinden MKM’yi daha yakından tanıyalım:
“Okuma salonu, seminer salonu, mescit, mutfak ve lavabo gibi temel ihtiyaçların karşılanabileceği her şey mevcut.
“Haftanın hemen her günü sabah 9.30 ile akşam 18.30 arası hizmet veriliyor. Kütüphane üç bölümden oluşuyor. Birinci ve ikinci bölümler ödünç kitapların yer aldığı bölümler. Üçüncü sü ise kütüphanenin içeriğini gösteren kısım. Bir bakıma teşhir yeri.
“Kütüphaneyi Aile, Kişisel Gelişim, Gençlik, Çocuk, Dinî ve İlmî alanlarda kaleme alınmış kitaplar oluşturuyor. ‘Al Götür, Oku Getir’ adıyla üyelerine istedikleri kitabı okuma imkânı sunuluyor.
“Şu an itibariyle kayıtlı üye sayısı 590. Üyelerin çoğunluğunu ilköğretim, lise öğrencileri oluşturuyor. Ev hanımları ve çalışan bayanlar merkezin en başta gelen müdavimleri.”

“KAPIMIZ HERKESE AÇIK”

“Kendini yalnız, mutsuz, umutsuz hisseden birileri varsa herkes gibi onlara da kapımız açık” diyen Zeynep Arslan, şu satırları okuyan herkese açık davette bulunuyor ve şöyle devam ediyor:
“Yazıyı okuyup da merak eden herkesi mekânımızı ziyarete ve çay içmeye bekliyoruz... Hani bazı şeyler vardır, onlar anlatılmaz yalnızca yaşanır! İşte burası da öyle bir yer. Anlatılmaz yaşanır!”

Rıza Akçalı - Eski Çevre Bakanı ve Manisa Milletvekili: Okullarımız elbette var. Gençlerimiz elbette eğitim alıyorlar. Ancak bazı olumsuzlukları da görüyoruz. Uyuşturucuya bulaşmak, silahla okul taramak gibi birçok olay. İnsanlarımızın, gençlerimizin kendisine, ülkesine, milletine faydalı olmaları noktasında neler yapabiliriz? Sadece bu dünya için değil, ebedî hayatlarına faydalı olabilme noktasında neler yapabiliriz? Moral Kültür Merkezi’nin asıl gayesi, fonksiyonu “Necisin? Nereden geliyorsun? Nereye gidiyorsun?” gibi suallerin cevaplarının bulunacağı yer. İnsanımız kendini bilmeyi öğrenecek, nasıl bir sanatkârın eseri olduğunu, nasıl bir kıymete sahip olduğunu, kâinatın halifesi olarak yaratıldığını öğrenecek, insan olduğunun farkına varacak. Bu tür faaliyetler ülkemizin çok yerinde var. İşte Moral Kültür Merkezi’nin amacı insanlığın hem dünyasına hem ahiretine faydalı olmak için gayret gösterip, çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunan bir yerdir.

8 AYDA TAM 14 SEMİNER

Kula MKM’de araştırmacı yazar, eğitimci ve akademisyenler tarafından verilen seminer ve konuşmalar giderek artan bir alakaya mazhar oldu.
İşte tarih tarih seminerciler ve ele aldıkları başlıklar:

1) “Risale-i Nur’u Okuma ve Anlama Teknikleri.”
Harran Üniversitesi Öğrt. Üyesi Yard. Doç. Dr. Levent Bilgi
Tarih: 12 Ocak 2008.

2) “Eğitim ve Çocuklarımız”
Eğitimci Hilmi ARKIN
Tarih: 9 Şubat 2008

3) “Hayat ve İnsan”
Eğitimci Musa DURMUŞ
Tarih: 16 Şubat 2008

4) “Avrupa ve Biz”
Eğitimci Rahmi AKMAN
Tarih: 8 Mart  2008

5) “Kutlu Doğum”
Kula Müftüsü Yusuf ARSLAN
Tarih: 22 Mart 2008

6)  “Yaratılış Gayemiz Ve Hedeflerimiz
Avukat Ahmet ÖZKILINÇ
Tarih: 5 Nisan 2008

7) “Peygamberimiz (a.s.m.) ve Sünnet-i Seniyye”
Eğitimci Adem SÜMEN
Tarih: 19 Nisan 2008

8) “Peygamberin Bir Günü”
Yazar Metin KARABAŞOĞLU
Tarih: 26 Nisan 2008

9) “Ölüm Gerçek Hayattır”
İlahiyatçı Ali KATIÖZ  
Tarih: 24 Mayıs 2008

10) “Hayatını Davasına Adayan İnsan Nurun Kahramanı Av. Bekir Berk”
Avukat Ahmet ÖZKILINÇ
Tarih: 14 Haziran 2008

11) “Bediüzzaman’dan Aile Dersleri”
Araştırmacı-Yazar Dr. Veli SIRIM
Tarih: 26 Temmuz 2008

12) “Risale-i Nur’u Okuma ve Anlama Teknikleri”
Araştırmacı-Yazar Dr. Veli SIRIM
Tarih: 31 Temmuz 2008

13) “İnsan”
Dost TV Programcısı-Yazar Esma Şahin
Tarih: 26 Ağustos 2008

14) “Hayatımızdaki Kandiller”
Dost TV Programcısı-Yazar Mehmet Emiroğlu
Tarih: 26 Ağustos 2008

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.