Kocaeli Üniversitesi küllerinden doğdu

Kocaeli Üniversitesi küllerinden doğdu

Marmara Depremi’nde bütün binaları hasar gören Kocaeli Üniversitesi, bugün 80 bin üniversite öğrencisiyle Türkiye’nin en büyük üç üniversitesinden biri.

KOÜ Rektörü Pof. Dr. Sadettin Hülagü, deprem sonrası üniversitenin şantiyeye döndüğünü, 2 ay gecikmeyle olsa da eğitime başladıklarını anlattı.

KOCAELİ - Marmara Depremi'nde bütün binaları hasar gören Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), aradan geçen 16 yılda küllerinden yeniden doğarak yaklaşık 80 bin öğrencisiyle Türkiye'nin en büyük üniversiteleri arasına girmeyi başardı. Depremde enkazdan 9 saat sonra kurtarılan KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999'da üniversitenin birçok binasının yıkıldığını, Derince'deki eğitim ve araştırma hastanesinin de hasar gördüğünü ve prefabriklerde hizmet verdiklerini söyledi.

İnsanların gerçek bir vatanseverlik duygusuyla mücadele ettiğini ifade eden Hülagü, yerleşkelerdeki binaların yıkılmasına rağmen 2 ay gecikmeyle de olsa eğitime başladıklarını dile getirdi.

Hülagü, eski rektör merhum Prof. Dr. Baki Komsuoğlu ve ekip arkadaşları tarafından Umuttepe Kampüsü'nün temellerinin atıldığını vurgulayarak, "Burası hızlı bir şantiyeye dönüştü. Şu anda üniversitemiz 14 fakülte, 7 yüksekokul, 21 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, bir konservatuvar ve rektörlüğe bağlı birimlere sahip. Yaklaşık 80 bin öğrencimiz var. Bin öğretim üyesi, 5 bine yakın akademik çalışanıyla büyük bir aileyiz" diye konuştu.

9 SAAT ENKAZ ALTINDA KALDIM

Rektör Hülagü, deprem günü Körfez ilçesi Tütünçiflik'deki evine ailesiyle saat 02.40'da girdiklerini belirterek "Ellerimi yıkarken deprem oldu. O anda koştum kızımı kucağıma aldım. Bağırdığım için eşim koşarak bana doğru gelmeye çalıştı. 10-15 saniye içinde bina yerle bir oldu. Kızımla kiriş boşluğuna düşmüşüz. Eşim, çamaşır makinesinin boşluğuna düşüp kurtulmuş" diye konuştu.

Bahçedeki LPG tankının kolları koptuğu için gazdan etkilenerek bir süre baygınlık geçirdiklerini aktaran Hülagü, şunları kaydetti: "Kayınvalidemler eve gelerek bağırmışlar, ses çıkmayınca bizi öldü zannetmişler. Kendimize geldiğimizde bağırdık. Ekipler geldi, ilk önce eşimi kurtarmalarını istedim. Onun durumu benden daha kötüydü. Bizim apartmanda hiç kurtulan olmadı. Biz Allah'ın lütfu enkazdan yaralı çıktık. Eşim ağır yaralandı, hastaneye geldiğimizde her yer yıkıntı içindeydi. Deprem insanı öldürmüyor, dayanıksız bina öldürüyor. Ameliyattan 10 gün sonra buraya geldim. Daha sonra da göreve başladım.”

Akit 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.