Koca Yusuf'un belgeseli çekiliyor

Koca Yusuf'un belgeseli çekiliyor

1857 yılında Bulgaristan-Şumnu'da doğan Koca Yusuf, serbest güreşin efsanelerinden biri.

Koca Yusuf, Türk serbest güreşinin efsanevi isimlerinden biridir. 28 yaşında Kırkpınar başpehlivanı olmuş, 1800'lü yılların son çeyreğinde Amerika ve Avrupa'nın en güçlü güreşçileriyle mücadele etmiştir.

Atlantik Okyanusu'nda boğularak ölen ünlü pehlivanın hayatı belgesel olarak çekiliyor. Belgeselin yapımcı ve yönetmeni ise daha önce dünyaca ünlü müzisyen Mısırlı Ahmet ve Everest'e iki kere tırmanan dağcı Tunç Fındık'ın hayatlarını kameraya alan Sinan Haliç. "Avrupalı ve Amerikalılar Türk değerlerine hayran ama biz kendi kendimize uzağız." diyen Haliç, "Kendi kahramanlarını tanımayıp Rocky ve Rambo ile büyüyenler bu belgeselle gerçek kahramanı görecekler." diyor. Edirne Sarayiçi'ndeki Tavuk Ormanı'nda başlanan belgeselin çekimleri Fransa ve Amerika'da devam edecek. Belgeselin konsept danışmanlığını ise üst üste başpehlivan olan Ahmet Taşçı yapıyor. Koca Yusuf'u Kırkpınar başpehlivanlarından Gökhan Arıcı, Kel Aliço'yu Şaban Donat, Adalı Halil'i ise Ahmet Yavuz oynuyor. "Müthiş Türk: Koca Yusuf" adını taşıyan belgesel, önümüzdeki bahar vizyona girecek.

Koca Yusuf'un bir imparatorluk çökerken yükselen Türk olduğuna dikkat çeken Haliç, Yusuf'un Türk adını yabancı basında çok kere duyurduğunu anlatıyor. Fransızların, Amerikalıların Koca Yusuf'tan övgüyle bahsettiğini ve binlerce insanın büyük paralar vererek onu izlemek için salonları doldurduğunu hatırlatan Haliç, bu konumda ikinci bir Türk sporcusunun olmadığını dile getiriyor. Güreş Federasyonu'nun yapamadığı hizmeti bu belgeselin yapacağını belirten Haliç, Koca Yusuf'u izleyen gençlerin yağlı güreşe merak salacağını düşünüyor. Cihan pehlivanının hayatını yanlışlıklardan arındırılmış bir şekilde anlatma gayreti içinde olduklarını kaydeden Haliç, Koca Yusuf'la alakalı birçok asparagasın belgeselle birlikte biteceğini söylüyor.

Sinan Haliç, çalışmayla ilgili olarak Osmanlı arşiv kaynaklarından ve yabancı ajanslardan yararlandıklarını belirtiyor. Koca Yusuf'la alakalı tüm belgeleri taradıklarını kaydeden Haliç, yeni neslin cihan pehlivanını tanıması için uğraş verdiklerini dile getiriyor.

Zaman