'KKTC'ye Su Temini projesinin amacı refahı sağlamak'

'KKTC'ye Su Temini projesinin amacı refahı sağlamak'

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği: Projenin tek amacı Kıbrıs Türk halkının refahını ve yaşam kalitesini artırmak ve iki ülke arasındaki sarsılmaz bağı daha da güçlendirmek.

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi'nin tek amacının Kıbrıs Türk halkının refahını ve yaşam kalitesini artırmak ve iki ülke ülke arasındaki sarsılmaz bağı daha da güçlendirmek olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, projeye ilişkin son günlerde çoğu eksik veya yanlış bilgilere dayanan açıklama ve yorumların yapıldığına, bunların Kıbrıs Türk kamuoyunda konuya ilişkin çeşitli soru işaretleri ve kavram kargaşası yarattığının görülmekte olduğuna işaret edildi. Açıklamada, "projenin tek amacının Kıbrıs Türk halkının refahını ve yaşam kalitesini artırmak ve iki ülke ülke arasındaki sarsılmaz bağı daha da güçlendirmek" olduğu vurgulandı.

Projenin Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında 19 Temmuz 2010 tarihinde imzalanan KKTC'nin Su İhtiyacının Karşılanmasına İlişkin Hükümetler Arası Çerçeve Andlaşma'ya dayalı olarak gerçekleştirildiği belirtilerek, suyun dağıtılmasının ve bu bağlamda gerekli yatırımların finansmanının "Yap İşlet Devret" (YİD) modeli ile karşılanacağı, iki ülke arasında 4 Aralık 2012 tarihinde imzalanan "Türkiye-KKTC Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü" ile hükme bağlandığı kaydedildi.

Söz konusu projenin ivedilikle tamamlanarak, KKTC halkının biran evvel can suyuna kavuşabilmesi için Türkiye hükümeti tarafından bugüne kadar yatırımlarla birlikte toplam 1,6 milyar lira kaynak aktarıldığına yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

"Boyutu, kapsamı ve teknik özellikleri itibariyle benzeri bulunmayan projenin beklenen faydayı sağlanabilmesi için büyük ölçekli finansman gerektiren ilave yatırım ve tesislerin (isale hatları, atık su ve yağmur suyu tesisleri ve drenajlar) hayata geçirilmesi ve sürdürülebilir, etkin bir dağıtım sistemi kurulması gerekmektedir. Bahsi geçen yatırımlar için asgari 600 milyon lira ek maliyet söz konusu olacağı tahmin edilmektedir. Anılan yatırımların, yukarıda bahsedilen 4 Aralık 2012 tarihli 'Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü' çerçevesinde YDİ modeli ile özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi öngörülmüştür.

KKTC tarafı nihayet, Aralık 2015 ayında bazı yazım değişiklikleri içeren karşı bir taslak metin sunmuş ve bunun neticesinde 24-25 Aralık 2015 tarihlerinde KKTC'de yapılan iki ülke resmi heyetleri arasındaki görüşmelerin sonucunda, KKTC makamlarının önerdiği hususlar da anlaşmada yansıtılmak suretiyle ortak bir hükümetler arası anlaşma taslağı üzerinde mutabakata varılmıştır. Gelinen aşamada, KKTC Hükümeti'nin, iki devlet arasında mutabakatla sonuçlandırılan hükümetler arası anlaşma taslağını, devlet yönetimi sorumluluğuyla sonuçlandırması ve gecikmeksizin projenin uygulama safhasına geçmesi beklenmektedir."

KKTC'nin su sorununun çözüme kavuşturularak, suyun yönetim ve denetiminin Kıbrıs Türk halkı adına KKTC Hükümeti'nin sorumluluğunda olduğu hatırlatılan açıklamada, etkin ve verimli bir işletme sisteminin kurulması için ise gerekli her türlü desteğin verilmeye devam edildiği vurgulandı.

AA


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.